Samo dan nakon proslave katoličkog Božića, koji se obično provodi u miru i kod kuće, u porodičnoj atmosferi, Portorožani i svi turisti koji se tih dana zateknu u prelepom slovenačkom gradiću moći će da uživaju u čarima 11. po redu Festivala penušavih vina. U kristalnoj dvorani hotela Kempinski Palace, 26. decembar biće u znaku radosne praznične atmosfere, nazdravljanja, degustiranja hrane i mehurića, muzike i igre
Gosti će imati priliku da biraju između više od stotinu vrsta belih, crvenih i roze penušavih vina, pripremljenih klasičnom ili charmat metodom, a oni koji cene isključivo vrhunski luksuzni doživljaj – tu je autentični šampanjac iz francuske regije Šampanja, po kojoj ovo piće i nosi naziv. Nema bolje uvertire za doček nove, 2025. godine, zar ne?
Kažu da je „u vinu istina“, ali je sasvim sigurno skrivena i radost, doza hedonizma i ljubavi prema životu i istinskom uživanju. To će vam reći svi Slovenci i svetski turisti koji su barem jednom posetili Festival penušavih vina i otkrili zimsku magiju Potroroža, gradića koji je odavno srušio zablude da je „samo letnja destinacija“. Svojim bogatim programom tokom cele godine, Potrorož i Piran su uspeli da se nametnu u sam vrh slovenačkih turističkih destinacija.
Osim po kulturnom nasleđu, istorijskim znamenitostima i neodoljivim ulicama, trgovima i pejzažima, ovo mesto je nadaleko poznato po vinogradima. Portorož i njegova okolina su, zapravo, kao deo vinorodne slovenačke Istre poznati po kvalitetnim penušavim vinima sa lokalnim pečatom, proizvedenim u specifičnim klimatskim uslovima nadomak Jadranskog mora. Ta kombinacija im daje jedinstvenu svežinu, mineralnost i voćnu notu.
Najpoznatija penušava vina Portoroža
Regija Portoroža i Pirana bogata je vinogradima koji se prostiru na sunčanim padinama, gde je klima blaga i topla, tako da grožđe fantastično uspeva. Ono što turiste posebno privlači jesu organizovane vinske ture po lokalitetima i degustacije u samim vinogradima. Ne možemo dovoljno da nahvalimo taj doživljaj – ukratko, kako vam zvuči ispijanje pića Bogova sa pogledom na more?
Mediteranska klima, zemljište i more daju penušavim vinima iz Portoroža i slovenačkog dela Istre specifičnu, izrazito voćnu i cvetnu notu, a mnogi lokalni proizvođači koriste tradicionalne metode fermentacije u flaši, čime se dodatno naglašavaju svežina i složenost ukusa. Malvazija, refošk, šardone i penušava vina od autohtonih sorti su među najtraženijima, pri čemu je malvazija pretežno citrusna sorta, refošk dolazi s aromom trešnje i vanile, a autohtone sorte su najčešće zeleni sovinjon i muškat.
I kao jagoda na šlagu – hrana! Pomenuta vina se odlično slažu sa lokalnim specijalitetima od ribe i morskih plodova, zatim sa rižotom, fritajom (nalik omletu) sa divljim šparglama, pršutom i sirom sa maslinama, kao i sa desertima. Naša preporuka su tradicionalne pite sa jabukama, čiji će ukus penušava vina na bazi muškata dodatno oplemeniti.
Pretprodajne ulaznice za Festival penušavih vina dostupne su od 1. decembra 2024. godine, a naš savet je da ih obezbedite na vreme jer je svake godine navala velika, karte brzo planu, a žurka za pamćenje je zagarantovana!
Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, budite u toku sa novostima i zanimljivostima iz turizma i ugostiteljstva.