U našoj prestonici, na uglu Balkanske i Nemanjine ulice, otvara se restoran Koordinata Beograd. Restoran otvaraju Stefan i Sara Živković, osnivači Koordinate u saradnji sa Hotelom Beograd
Sama kuhinja biće sa Stefanovim pristupom u gastronomiji gde je ručak planiran da se poslužuje kroz a la carte, a večera kroz set menije, dok je nedeljom planiran nedeljni ručak.
U sklopu restorana postojaće i cvećara sa idejom da zaokruži održivi pristup Koordinate.
Stefan Živković je šef koji za potrebe svojih kreacija uzgaja voće i povrće, začinsko i lekovito bilje, bavi se filozofijom sezonalnosti i godišnjih doba. Pored njega, glavni baštovan je i njegova majka, a Koordinatini vrtovi se prostiru na dve lokacije gde se bašte uzgajaju organskim i održivim pristupom prateći prirodni ciklus i dinamiku.
Sve što ne uzgaja ili ne proizvodi sama, Koordinata ima saradnike sa kojima deli iste vrednosti, među njima su i druga gazdinstva, farmeri, mlekari.
Još jedna odlika koja će se preneti i na Koordinatu Beograd je ta što upravo sami kreatori imaju direktnu komunikaciju sa gostima, te se u najkraćem smislu susreću namirnica, kreator i gost.
Sve ovo odvija se u zgradi starog Hotela Beograd koju je sagradio industrijalac Vladimir Đorđević 1937. godine na porodičnom placu i koja je od svog nastanka prolazila i opstajala kroz razne epohe. Izuzetno velika čast i privilegija je biti deo takve istorije i ponovo pokrenuti prostor restorana u takvom ambijentu.
Prostor je dizajniran u saradnji sa Cave Urban dizajn studiom iz Sidneja i ENND arhitektonskim studiom iz Beograda sa namerom da prvenstveno dođe do izražaja arhitektura samog zdanja, koje je zidano u stilu klasične ’Moderne’ u zlatno doba između 20-ih i 40-ih godina prošlog veka.
Planirani početak rada restorana je 19. mart 2025. godine.
Pratite nas na našoj Linkedin, Facebook, Instagram i X stranici, budite u toku sa novostima i zanimljivostima iz turizma i ugostiteljstva.