11.5 C
Belgrade
utorak, april 1, 2025

Riječke kockice i novi gastronomski vodiči Kvarnera

Riječka gastronomija doživljava novi procvat kroz projekat „Riječke kockice“ i tri brošure koje predstavljaju bogatstvo ukusa i tradicije ovog kraja. Ove aktivnosti deo su priprema za 2026. godinu, kada će Kvarner poneti titulu Evropske regije gastronomije, a Riječki prsten biti u centru pažnje svetske gastro scene

U okviru ovog projekta izrađene su tri brošure: „Mozaik ukusa“ kao vodič kroz tradiciju i specijalitete Riječkog prstena, „Mozaik avantura“ koji prikazuje outdoor aktivnosti u Kvarner regiji i „Mozaik baštine“ posvećen kulturnoj baštini ovog kraja. Svaka brošura ima za cilj da posetiocima omogući bolje upoznavanje sa specifičnostima regije i da im pruži autentično iskustvo kroz gastronomiju, prirodu i kulturu.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by visit Rijeka (@visitrijeka)

„Riječke kockice“ su poseban segment ovog projekta, a njihov koncept zasniva se na predstavljanju lokalnih namirnica i jela kroz male gastronomske kocke koje nose priču o istoriji Rijeke. Ugostiteljski objekti uključeni u projekat kreiraju ove kockice koristeći sastojke koji odražavaju kulinarske uticaje koje je Rijeka primila tokom vekova, uključujući italijanske, mađarske, austrijske i staroslovenske tradicije. Više od trideset ugostitelja već je uključeno u projekat, što govori o entuzijazmu lokalne gastronomske scene.

Osim vizuelnog i gastronomski atraktivnog koncepta, „Riječke kockice“ imaju i marketinški potencijal. One koje postanu deo stalne ponude ugostiteljskih objekata biće dodatno promovirane kako bi privukle širu publiku i turiste zainteresovane za autentična iskustva.

Festival WineRi, koji se održava ove godine, takođe će biti deo promocije projekta. Na festivalu će se služiti specijaliteti inspirisani istorijom i tradicijom Rijeke, uključujući jela poput lignji na šug, bakarskih baškota, grobničkog sira, kobasica i palente kompirice. Ova jela ne samo da predstavljaju kulinarsku tradiciju regije, već i pričaju priču o njenoj bogatoj istoriji.

Riječka gastronomska scena se kroz ovaj projekat dodatno razvija, sa ciljem da kroz lokalne specijalitete produži boravak turista i omogući im dublje povezivanje sa kulturom i istorijom grada. Ovaj inovativni koncept donosi svežinu u gastronomsku ponudu i pozicionira Rijeku kao važnu destinaciju na mapi evropske kulinarske scene.

Pratite nas na našoj LinkedinFacebookInstagram i stranici, budite u toku sa novostima i zanimljivostima iz turizma i ugostiteljstva.

- Sponzorisano -
- Sponzorisano -
- Sponzorisano -
- Sponzorisano -