15.1 C
Belgrade
četvrtak, april 24, 2025

Pogrešno ste pekli picu!

Zašto nikada ne bi trebalo da koristite gornju policu u rerni? Malo je jela koja su tako svestrana, tako globalno popularna i tako jednostavna za pripremu kao što je pica. Bez obzira na to da li volite picu sa punjenim ivicama, dodatnim sirom ili čak sa kontroverznim ananasom – svi s vremena na vreme uživamo u toplom parčetu pice. Možemo je pripremiti kod kuće, ali je teže postići rezultate kao u specijalizovanim picerijama

Položaj pice u rerni

Stručnjak iz jedne online kompanije koja se bavi kuhinjskim i kućnim aparatima kaže da položaj pice u rerni može značajno uticati na to koliko će testo biti ravnomerno pečeno i koliko će se sastojci na pici ispeći. Većina nas kod kuće ima klasične rerne koje nisu posebno prilagođene za pečenje pice. Kada pečete picu u klasičnoj rerni, stavite je na srednju rešetku jer je to najbolje za ravnomerno pečenje. Donja polica takođe nije loša opcija, ali kod pečenja pice na donjoj polici morate paziti da ne izgori. Zbog jake toplote koja dolazi s dna rerne, to se može desiti već ako je pečete samo 30 sekundi duže nego što je potrebno. Ako koristite gornju policu, pica će verovatno imati nedovoljno pečeno testo i prepečene sastojke.

Temperatura rerne

Takođe je važno koristiti odgovarajuće podešavanje rerne kako biste izbegli loše pečenu picu. U klasičnim rernama preporučuje se pečenje pice na temperaturi od 240 do 250 stepeni Celzijusa. Ako vaša rerna ne dostiže tu temperaturu, koristite najvišu dostupnu. Nove ugradne rerne verovatno imaju posebnu opciju za pečenje pice i testa, pa podesite rernu na tu opciju i ne brinite o temperaturi i ostalim podešavanjima. Cilj tokom pečenja pice je da se postigne ravnomerna cirkulacija vazduha i toplote sa gornje i donje strane, kako bi se stvorila savršena ravnoteža između topljenog sira, bogatog sosa i savršeno pečenog testa. Pecite picu 7 do 9 minuta ako ima tanku koru ili do 12 minuta ako ima deblju. Preporučuje se pečenje uz uključeni donji grejač i uključen ventilator. Na taj način će se testo lepo ispeći, a nadev se neće prepeći – vruć vazduh koji cirkuliše kroz rernu ispeći će ga taman koliko treba.

Testo za picu kod kuće?

Ako ste među onima koji vole da sami prave testo za picu, važno je da koristite odgovarajuće brašno kako bi krajnji rezultat bio idealan. Za glatku teksturu testa preporučuje se korišćenje brašna tip 00. Ova vrsta brašna, koja je fino mlevena, učiniće da testo bude meko, vazdušasto i elastično, što će vam olakšati rad s njim. Nakon što zamesite testo, ostavite ga da odmori. Idealno bi bilo da odstoji 24 sata ili barem preko noći, ali u praksi je dovoljno i sat vremena da se testo udvostruči. I zapamtite – gornju policu uvek izbegavajte kad pečete picu!

Tekst: Stanislaw Nowak

Pratite nas na našoj LinkedinFacebookInstagram i stranici, budite u toku sa novostima i zanimljivostima iz turizma i ugostiteljstva.

- Sponzorisano -
- Sponzorisano -
- Sponzorisano -