15 C
Belgrade
subota, april 20, 2024

Motovun, posebna i romantična Istra

Srednjovekovni gradić Motovun nalazi se u srcu Istre u Hrvatskoj na 277 metara visokom brdu, i u pitanju je jedna prava turistička poslastica i savršeno mesto za sve ljubitelje minulih vremena i prošlosti, jer tamo svaki kamen priča svoju vekovima staru priču sa posebnim zadovoljstvom

Motovun, posebna i romantična Istra

Motovun je okružen visokim bedemima od kamena, nalazi se iznad doline reke Mirne koja nekako diskretno povezuje sve prirodne lepote i dragocenosti Istre u jednu celinu.  Naselje datira još iz drevnih vremena, dok je današnji oblik dobilo negde u 12. veku. Upravo taj srednjovekovni šmek je njegov najveći adut, grad je toliko atraktivan, da ga turisti obožavaju. Naravno, bogata Istra je dobar domaćin, pa se u toku šetnje ovim drevnim krajem mogu iskusiti pravi mirisi i ukusi prošlosti koji goste vode direktno u stara vremena.

Grad je podeljen na tri dela, a njegova specifičnost su dva reda bedema i zidova. Prvi prsten, iz 13. veka, okružuje najstariji deo grada, dok se oko novijeg dela grada nalazi drugi prsten zidova iz 15. veka. Grad je sačinjen od vijugavih uličica i manjih gradskih trgova koji se svi nekako nalaze tačno gde treba, dok je glavno mesto okupljanja najveći gradski trg, Trg Josefa Ressela.

Motovun, posebna i romantična Istra

Velik broj kulturno-istorijskih znamenitosti čine Motovun gradom spomenikom, ali treba pomenuti i okolinu koja je isto tako impresivna kao i sam grad. Na obroncima motovunskog brda uzgaja se grožđe za dobijanje čuvenih istarskih vinskih sorti, a dolina reke Mirne je kilometrima prekrivena motovunskom šumom, staništem čuvenih istarskih tartufa.

Motovun je takođe odlična destinacija i pravo mesto za aktivan odmor. Prirodu možete najbolje upoznati pešačenjem i vožnjom bicikla po okolini, a za najhrabrije tu je i jahanje konja. Od ostalih aktivnosti, a zaista ih ima jako puno, treba izdvojiti i berbu grožđa, sakupljanje tartufa i ribolov, a avanturiste očekuje slobodno penjanje, paraglajding i vožnja kanuom.

Motovun, posebna i romantična Istra

Pored odličnih vremenskih uslova preko cele godine, meštani su gotovo uvek raspoloženi i veseli, a kako i ne bi bili kad prema legendi grad leži na drevnom izvoru energije, na ukrštanju “zmajevih linija” koje smiruju ljude, pa takva energija vrlo često prelazi i na turiste i putnike koji se uvek rado vraćaju Motovunu.

 

- Sponzorisano -
- Sponzorisano -
- Sponzorisano -
- Sponzorisano -