7.5 C
Belgrade
petak, april 26, 2024

Šaleška dolina – dublji pogled i čarolija događanja

„Pogledaj duboko u prirodu i sve ćeš bolje razumeti“, rekao je Albert Ajnštajn. U Šaleškoj dolini pogled okrećemo prema prirodi. Kada se u prirodi vratite sebi, pogledi postanu veći, doživljaji lepši, a susreti sa životinjama autentičniji. U prirodi Šaleške doline očekuje vas idealno okruženje za drugačiji odmor. Odaberite svoje mesto za opuštanje, šetnje i obnovu snage na selu

Čarolija događanja

Svako mesto ima svoje obrede, običaje, navike i – događanja! Tradicionalna događanja koja predstavljaju Šaleško ruralno područje i pozivaju na nova iskustva povezana su s autentičnim ukusima, veštinama i znanjima koja se prenose s kolena na koleno i pre svega s radošću. Upoznajte domaćine i probajte najbolje od svega što su proizveli te godine. Nemojte biti samo posetilac, budite deo događanja!

Pored toga pronađite seosko gazdinstvo, koje je poznato po 13 hektara velikim torovima sa oko 130 jelena lopatara i muflona. Obnovljena, a još uvek originalna, ova farma privlači putnike sa svih strana sveta. Ako ste sami ili u većem društvu kod njih ćete doživeti iskonsku prirodu, okusiti domaće salame od divljači, voćne sokove, likere i pritom posmatrati krdo jelena koje možete nahraniti i pomilovati što će biti izuzetan doživljaj za sve članove porodice.

Zdrava hrana najbolje se slaže sa aktivnostima u prirodi. To dobro znaju u Planinarskom domu Smrekovec u kome nude jednostavnu hranu što se jede kašikom, žganjce, štruklje, savijače s jabukama i hranu s šumskim plodovima. Peške ili biciklom – uspon na ugašeni vulkan Smrekovec iz različitih smerova biće doživljaj u kojme ćete spojiti ugodno s korisnim. Smrekovec je odlična polazna točka za biciklističke ili pešačke izlete na Golte, Raduho, Sleme, Uršljo goro i druge vrhove.

Penjanjem na Gonžarjevu peč osigurana je doza adrenalina. To je najzahtevnija staza za penjače u Sloveniji i ocenjena je sa D/E. Posebnost Gonžarjeve peči je kompaktna stena s čeličnom užadi koja je od podnožja do vrha visoka oko 70 metara. Ne zaboravite na sigurnost – po steni se penjite samo sa pojasom za penjanje, sigurnosnim kompletom, kacigom, prikladnom obućom, rukavicama i drugom prikladnom opremom za penjanje.

Ruralno područje Šaleške doline očaraće vas gostoljubivim ljudima, ukusnom kuhinjom i lepotama prirode. Jedna od najzanimljivijih kreacija je Velunja peč – prirodni most. Put do njega vodiće vas kroz šumu u kojoj ćete se nadisati svežeg vazduha. Približno deset metara visok most je isklesala voda od žive stene i stvorila četiri kraške jame, a da sve bude još lepše, ispod mosta protiče potok koji se izliva u dva slapa.

Za sve informacije se možete obratiti putem e-maila turizem@velenje.si ili potražite informacije na web stranici www.visitsaleska.si. Dobrodošli!

#ifeelsLOVEnia #visitsaleska

- Sponzorisano -
- Sponzorisano -
- Sponzorisano -
- Sponzorisano -