4.2 C
Belgrade
petak, april 19, 2024

Dvanaest iskustava za savršen odmor u Istri

Gatronomska uživanja

1. Korte i kulinarska ponuda

Ako volite hranu, opčiniće vas Hiša Torkla. Ovaj restoran sa priznanjem Michelin Plate, poznat je po jelima od mesa i tartufa. Takođe nudi širok asortiman vina, čime se obezbeđuje da poseta zaista ostavi dobar ukus u ustima. Ljubitelji vina takođe će uživati u izletu u obližnji podrum vinograda u vlasništvu braće Korenika.

2. Potraga za tartufima u Padni

Istra je sjajno skrovište za mnoge gastronomske delikatese, kao što su na primer tartufi. Upoznajte lovca na tartufe i njegovog vernog pomoćnika na četiri noge, koji će vam otvoriti vrata misterioznog sveta tartufa. Naravno da ostavljamo najbolje za kraj, a to je poseta restoranu Gold Istra u Padni. Tamo ćete se obradovati najboljim jelima od tartufa koje regija može da ponudi. Nakon toga, svakako ćete želeti da ponovite ovaj odmor u Portorožu i Piranu.

3. Vođena degustacija vina u Kopru i okolini

Ljubitelji vina mogu se pridružiti vođenim degustacijskim turama u vinskim podrumima poput Vinakoper-a, Santomasa i Briča u sklopu desetonedeljne avanture u Kopru. Događaj uključuje i vođene degustacijske ture u manjim vinskim podrumima okoline Kopra, kao što su Rakar Trebeše, Bordon Dekani i Vinales u Šmarju, Vina Montis i Eko Laura, uključujući zaustavljanje u vinskom podrumu Vilija Bržana, najstarijeg vinograda u Marezige. Dok ste u Marezigeu, obavezno se zaustavite pored fontane vina i uživajte u čaši vina s pogledom na prekrasni Koparski zaliv.

 Nezaboravni doživljaji za čitavu porodicu

4. Digitalni detoks na Farmi Medljan

Provedite vreli letnji dan pod drvećem u blizini istarskih farmi i divite se lepoti izolskog zelenila koje vas okružuje. Probajte digitalni detoks na Farmi Medljan i oslobodite se stresa od svakodnevne užurbanosti. Upoznajte lokalne životinje i opustite se u prirodi. Izola i okolina vas očekuju.

5. Nezaboravan dan na ribarskoj farmi Fonda

Svi ljubitelji mora i morskih plodova pozvani su na zabavno iskustvo za čitavu porodicu – nezaboravan dan na ribnjaku Fonda. Dok plovite do farme riba i školjki, ispričaćemo vam najveće tajne morskog uzgoja: kako se bira mlada riba, kako se hrani, koliko dugo treba da raste brancin, kako prepoznati koja je riba sveža i šta piranskog brancina iz Fonde čini tako posebnim. Putovanje će se završiti degustacijom domaće morske hrane iz Fonde.

6. Porodični izlet na farmu Marisol

Sve što je potrebno za porodični izlet možete pronaći na farmi Marisol na Barediju iznad Izole. Povrh svega, deca će se zabavljati upoznavanjem lokalnih životinja i čak jahanjem mini ponija.

Veliki izbor aktivnosti

7. Sportske aktivnosti na moru

More nudi brojne mogućnosti za sportske aktivnosti. Posetite park morskih sportova Active Koper u Žusterni i iskusite ronjenje, jedrenje, bording i kajakaštvo. Da biste zaista iskusili nešto posebno, obavezno unajmite vodeni bicikl ili krenite na zorbing.

8. Aktivno istražujte periferiju Izole

Dođite i otkrijte periferiju Izole na biciklu ili pešice. Vozite se delom Parenzane ili odaberite nešto malo zahtevnije, poput izleta na brda u zaleđu i posetu našim izvorima vode. Pogledajte šta lokalni ljudi preporučuju.

9. Izlet na poluostrvo Ankaran

Posetite Debeli rtič i prošetajte do kraja rta gde možete posmatrati slikovitu liticu flišne stene. Na povratku se obavezno ohladite ispod krošanja autohtonih listopadnih hrastovih šuma koje su nekada pokrivale celo poluostrvo. Popnite se do vidikovca pejzažnog parka Debeli rtič i nastavite put prema Resselovom gaju. Sledite stazu Graničara do Kaštelira, najviše tačke Miljskog poluostrva.

Relaksacija i opuštanje

10. Opuštanje u solanama

U pejzažnom parku Sečovlje Salina pronaći ćete jedinstveni velnes centar na otvorenom, Thalasso Spa Lepa Vida. Tamo dominiraju slano blato i salamura, najvažniji sastojci tradicionalne talaso-terapije. Terapija kombinuje blagotvorno dejstvo mora, obale i klime, kako bi se ojačao prirodni imunitet i poboljšalo vaše opšte stanje.

11. Debeli Rtič i njegova smirujuća priroda

Područje Debeli rtič nudi nekoliko skrivenih lokacija u kojima, kada ih jednom otkriju, posetioci uvek mogu napuniti baterije. Sv. Katarina je dom groblja školjaka. Opustite se i pazite na ptice koje se tamo gnezde. U blizini Sv. Nikolaja možete naći mediteransku livadu soli, zaštićeno područje Nature 2000, jedino takve vrste u Sloveniji. U njemu živi nekoliko biljnih vrsta, od kojih su najistaknutiji obalski lan i klasasta kičica. Ove dve biljke ne uspevaju nigde drugde u Sloveniji.

12. Na tragu prekrasnih pogleda

Letnji zalasci sunca su uvek izuzetan prizor, a Izola je savršeno mesto za to. Nudi brojne vidike (“višt” na lokalnom dijalektu) odakle možete da doživite ovu prelepu pojavu. Jedna od takvih tačaka je Izolska višta uz spust između Belvedera i Izole. U blizini se nalazi i lepo mesto za piknik među maslinama.

Fotografije: Thalasso Spa Lepa Vida, Vid Ponikvar, Sara Glavina, Jaka Ivančič

- Sponzorisano -
- Sponzorisano -
- Sponzorisano -
- Sponzorisano -