24 C
Belgrade
subota, jul 27, 2024

Kristjan Staničić, direktor Hrvatske turističke zajednice

U okviru niza intervjua povodom krize prouzrokovane korona virusom, razgovarali smo sa sagovornicima koji predstavljaju hotele, destinacije, ali i krovne turističke organizacije država našeg regiona. S tim u vezi prenosimo vam planove, ali i konkretne aktivnosti Hrvatske turističke zajednice koje nam je u ovom delikatnom trenutku predstavio njen direktor, Kristjan Staničić

Foto: Marko Todorov_Cropix

TU: Kako je novonastala situacija uticala na vaš posao? Šta ste prvo promenili u vašem poslovanju?
KS: Pandemija korona virusa snažno je uticala na sve segmente ljudskog života, pa tako i na turistički sektor, koji je jedna od ekonomskih grana koje su najviše pogođene ovom krizom. Na samom početku pandemije, odnosno usled zatvorenih granica i nemogućnosti za realizaciju putovanja, pravovremeno smo reagovali i zaustavili sve naše redovne promotivne aktivnosti. Vidljivost Hrvatske na inostranim tržištima u tom trenutku smo održavali primarno kroz aktivnosti na online kanalima i društvenim mrežama, prvenstveno putem komunikacijskog koncepta #CroatiaLongDistanceLove koji je ostvario doseg od preko 20 miliona ljudi. Kada je Hrvatska otvorila svoje granice i omogućila turistička putovanja počeli smo da sprovodimo i pojačane marketinške aktivnosti. U manje od dva meseca kreirali smo dve komunikacijske kampanje s ciljem zadržavanja vidljivosti Hrvatske na našim bliskim, a potom i dalekim tržištima. Obe kampanje zajedno su ostvarile preko 150 miliona impresija, a reč je o komunikacijskoj platformi Enjoy The View From Croatia, namenjenoj dalekim tržištima koja nisu u mogućnosti da dođu do Hrvatske, kao i o velikoj promotivnoj kampanji „The Vacation You Deserve Is Closer Than You Think“, namenjenoj evropskim tržištima dostupnim putnim pravcima. U saradnji s našim predstavništvima, sprovodili smo aktivnu i pozivnu komunikaciju prema našim tradicionalnim i vernim tržištima, kao i pojačanu informativnu kampanju kako bismo svim učesnicima turističkog procesa pružili tačnu, preciznu i potpunu informaciju o situaciji u zemlji. Verujem da su upravo naša brza reakcija i prilagodljivost novonastalim okolnostima, uz ciljano usmerene aktivnosti i proaktivno korišćenje svih kanala komunikacije bili ključni da se u Hrvatskoj realizovalo oko 54 miliona turističkih noćenja što predstavlja vrlo dobrih 50 posto prošlogodišnjeg rezultata.

TU: Kakvo je vaše trenutno radno okruženje, da li radite od kuće ili iz kancelarije?
KS: Ured u Zagrebu, kao i naši uredi predstavništava širom sveta deluju uz pridržavanje i poštovanje svih potrebnih preduslova za nesmetano i sigurno odvijanje poslovnih procesa, pri čemu brojne aktivnosti poput poslovnih sastanaka, nastupa na sajmovima i radionicama trenutno održavamo u online verziji. Našim zaposlenima osiguran je i rad po grupama koje se rotiraju na način da je jedna grupa na radu u uredu, a ostale grupe na radu od kuće.

TU: Da li imate podršku nadležnih institucija i u čemu se ona sastoji?
KS: Od samog početka pandemije kontinuirano sarađujemo i održavamo proaktivnu komunikaciju s kolegama iz Ministarstva turizma i sporta, drugim kolegama iz hrvatskog turističkog sektora, zdravstvenim radnicima i graničnom policijom, predstavnicima diplomatije i ostalim relevantnim subjektima, a sve u cilju pozicioniranja Hrvatske kao sigurne turističke zemlje. Nadalje, Vlada Republike Hrvatske pravovremenim je merama mnogim turističkim subjektima pomogla u zadržavanju likvidnosti i očuvanju radnih mesta, a verujem da će se ta podrška nastaviti i u budućnosti.

TU: Koji su vaši lični i planovi vaše kompanije za bližu budućnost i narednu sezonu?
KS: U ovom trenutku je izvesno da će pitanje pandemije korona virusa obeležiti i nastupajuću 2021. godinu, pri čemu će faktor sigurnosti biti jedan od osnovnih preduslova u donošenju konačne odluke o putovanjima. Visoki higijenski standardi postali su ključan motiv dolaska na destinaciju pa je u tom smislu ključno odgovorno ponašanje i pridržavanje svih propisanih mera i preporuka. Naše buduće aktivnosti zasigurno ćemo snažnije usmeriti u digitalne kanale promocije i društvene mreže, s fokusom na najbliža evropska tržišta kojima su hrvatske destinacije lako dostupne putnim pravcima, poput Nemačke, Slovenije, Austrije, Poljske, Češke, Italije, Mađarske i dr. Takođe, s obzirom da u budućnosti očekujemo rast domaćeg turizma u ukupnom rezultatu, planiramo i snažniju promociju turizma i posebnih turističkih projekata namenjenih domaćim gostima. Dugoročno gledano, naš prioritet ostaje izgradnja imidža hrvatskog turizma na temeljima održivog razvoja, sigurnosti, kao i na daljem kreiranju turističke ponude bazirane na kvalitetu. Cilj nam je da zadržimo poziciju Hrvatske kao jedne od vodećih turističkih destinacija Mediterana.

- Sponzorisano -
- Sponzorisano -
- Sponzorisano -
- Sponzorisano -