29.4 C
Belgrade
subota, jul 27, 2024

Urška Malovrh, direktorka B&B Hotel Ljubljana Park

Glavni grad Slovenije, Ljubljana je kao izuzetna city break destinacija, veoma ugrožena krizom koja je nastala usled korona virusa. Gradski hoteli koji su nekada bili pepuni inostranih gostiju, sada su ili zatvoreni ili rade sa smanjenim kapacitetom. Ipak, svi se slažu da se mora gledati u budućnost i pripremati za narednu sezonu. O svemu tome razgovarali smo sa Urškom Malovrh, menadžerkom hotela Park u Ljubljani

 

TU: Kako je novonastala situacija uticala na vaš posao?
UM: Zbog korona virusa morali smo da zatvorimo hotel. Prvi put, se to desilo marta meseca, jer mnogo zavisimo od inostranih gostiju (92% inostrani, 8% domaći). Pretpostavljali smo, da će sve to sa pandemijom dosta uticati na naš posao, ali nismo verovali da će biti ovako teško. Hotel smo ponovo otvorili u junu, ali Ljubljana je bila prazna. Popunjenost hotela bila je tek 10%, u oktobru je bila već 28% ali krajem meseca dogodio se drugi lockdown. U ovom trenutku smo opet zatvoreni i mogu da kažem, da je izvesno da ćemo 2020. godinu završiti sa padom prihoda od gotovo 90% u odnosu na 2019.

TU: Šta ste prvo promenili u vašem poslovanju?                                                          UM: Kod nas je i ranije zdravlje i bezbednost naših zaposlenih i gostiju bila na prvom mestu, ali sada kada su uslovi sasvim drugačiji, to najvažnija stvar. U toku je priprema novih standarda za sva hotelska odeljenja – od rezervacija, do primanja gostiju, čišćenja soba, kao i sasvim drugačijeg pristupa usluge gosta u restoranu… Pored toga, imamo direktan kontakt sa svim partnerima i stalno ih informišemo o razvoju situacije. Takođe, kako su se zahtevi gostiju brzo menjali i mi smo odmah reagovali sa fleksibilnijim cenama i uslovima plaćanja.

TU: Kakvo je vaše trenutno radno okruženje, da li radite od kuće ili iz kancelarije?
UM: Kao što sam već napomenula, trenutno je hotel zatvoren. Ja lično, dolazim u kancelariju svaki dan, prodaja radi od kuće, a ostali zaposleni su na čekanju.

TU: Da li imate podršku nadležnih institucija i u čemu se ona sastoji?
UM: Država je pripremila i odobrila nekoliko paketa pomoći.
„Salary compensation for quaranteene“, dečju negu, temporary lay-off (čekanje), Pored toga tu su i povoljniji krediti, moratorijumi na kredite, delimična naknada troškova za kupovinu zaštitne opreme, međutim pošto smo mi deo hotelskog lanca za nas su neke podrške otpale. Veoma pozitivna je poslednja vest da će država Slovenija pokriti deo fiksnih troškova za sve firme koje će u 2020. godini imati barem 30%  pad prihoda u odnosu na 2019. godinu.

TU: Koji su vaši lični i planovi vaše kompanije za bližu budućnost i narednu sezonu?
UM: Najvažnije je da ostanemo pozitivni i zdravi, da zadržimo motivisanost tima i da prođemo bez dodatnih raskida ugovora sa našim zaposlenima. Takođe, moramo da zadržimo dobre veze sa našim partnerima i gostima, i da se fokusiramo na 2021. godinu. Ovu zimu ćemo naravno iskoristiti za obuku zaposlenih, kao i generalno čišćenje i održavanje hotela.

 

- Sponzorisano -
- Sponzorisano -
- Sponzorisano -
- Sponzorisano -