14.7 C
Belgrade
petak, april 26, 2024

Kalemegdan, park za sva vremena

Kalemegdan je jedan od najznačajnijih kulturno-istorijskih kompleksa u Beogradu i sastoji se od parka koji sa Beogradskom tvrđavom čini neraskidivu celinu

Photo: iStock

Njegovo ime potiče od turskih reči „kale” koja znači grad ili tvrđava i „megdan“, što znači polje. Ovaj deo Beograda je nekad bio u potpunosti zapušten, da bi 1869. godine polje ispred tvrđave počelo da se uređuje i pretvara u park. Izgradnja staza i sadnja drveća na Velikom Kalemegdanu izvodilo se do 1905. godine, kada počinje izvođenje radova i na Malom Kalemegdanu.

Najlepši prirodni bazen na Jadranu, saznajte više.

Photo: iStock

Kalemegdan, park za sva vremena

Kalemegdan je najveći i najznačajniji park u Beogradu, posebno je atraktivan turistima jer se nalazi na ušću Save u Dunav i zbog činjenice da se nalazi u samom centu grada. Treba istaći da se u sklopu samog parka nalazi i Beogradski zoološki vrt, vojni muzej, kao i brojni kulturno-istorijski spomenici koji predstavljaju podsetnik na bogatu istoriju grada.

Photo: iStock

Za ovaj park se vezuju mnoge legende i priče, a neke od njih nastale su kao narodna predanja kako bi se probudila radoznalost kod ljudi. Jedno je sigurno, od drevnih vremena, preko Rimljana i Osmanlija, Kalemegdan odoleva zubu vremena i svoje tajne ne odaje lako. On je tu i biće tu još dugo, pa ukoliko se prijateljstvo bude nastavilo, možda nam i ispripoveda još neku priču.

Photo: iStock

Pratite nas na našoj Facebook Instagram stranici, budite u toku sa novostima i zanimljivostima iz turizma i ugostiteljstva.

- Sponzorisano -
- Sponzorisano -
- Sponzorisano -
- Sponzorisano -