14.7 C
Belgrade
petak, april 26, 2024

Grad sa hiljadu prozora

Grad sa “hiljadu i jednim” prozorom nalazi se na Uneskovoj listi svetske kulturne baštine. Baš kao i Đirokastra, Berat se nalazi na spisku izuzetno dobro očuvane otomanske arhitekture, i nećete pogrešiti ako Berat upišete na svoje turističke mape

Na jugu Albanije se nalazi po mnogima možda i najlepši grad ove zemlje, Berat. Ovaj dobro očuvani nekadašnji otomanski grad neki čak smatraju i jednim od najlepših na Balkanu, i njegov glavni adut ne leži samo u arhitekturi grada, već i u njegovoj istoriji koja je tu arhitekturu i stvorila.

Grad sa hiljadu prozora

Kroz istoriju Berat je imao važan strateški položaj, počevši od  6. veka p.n.e. kada je ovde živelo grčko pleme Desaret, preko Rimljana i Vizantije, sve do podele Rimskog carstva. Međutim, njegova prava istorija počinje nakon osvajanja od strane Osmanlija 1450. godine, koji su ovaj gradić držali pod svojom vlašću skoro sve do novijeg doba, pa je njihov trag ovde najizraženiji i najdublji.

Grad sa hiljadu prozora

Osim stare tvrđave, u gradu se nalazi 40 vizantijskih crkava i 30 džamija, što je sasvim dovoljno da se probudi radoznalost putnika. Njegova kompleksnost i multikulturalnost se vidi na svakom koraku, pre svega u arhitekturi zbog koje je 1961. godine prvo proglašen albanskim gradom-muzejem da bi 2008. godine, zajedno sa gradom Đirokastra, bio upisan na Uneskovu listu evropske kulturne baštine.

Grad sa hiljadu prozora

Grad danas sačinjavaju tri dela, Gorica, Mangalem i Kalaja. Iznad samog grada, nalazi se očuvana srednjevekovna tvrđava podignuta u u 13. veku. Najinteresantnija atrakcija grada su stare kamene kuće sa mnogobrojnim prozorima zbog čega Berat zovu još i “gradom sa hiljadu prozora”.

Pratite nas na našoj Facebook Instagram stranici, budite u toku sa novostima i zanimljivostima iz turizma i ugostiteljstva.

- Sponzorisano -
- Sponzorisano -
- Sponzorisano -
- Sponzorisano -