14.3 C
Belgrade
petak, april 19, 2024

Kovid pasoš, novi turistički standard

Digitalni kovid pasoš je novi turistički standard o kom razmišlja sve veći broj svetskih vlada. U Evropi je već najavljeno da će članice Evropske unije krenuti sa izdavanjem potvrda o izvršenoj vakcinaciji svojim građanima. Hoće li to biti jedini način da se ponovo pokrenu putovanja?

Vodeće zemlje Evropske unije odlučile su da pokrenu proceduru uvođnja kovid pasoša kako bi oni koji su vakcinisali protiv koronavirusa imali dokaz za to, i kako bi mogli neometano da putuju. Ovu ideju podržao je i Evropski savet.

Švedska i Danska najavile su uvođenje digitalnog kovid pasoša, a Kipar će dozvoliti ulazak putnicima iz Evropske unije koji su vakcinisani bez ikakvih ograničenja.

Grčka je krajem januara krenula sa svojim planom za ublažavanje ograničenja, dok je za putovanja neophodna potvrda o vakcinaciji. Mađarska je uvela posebnu karticu građanima koji su ili vakcinisani ili preležali infekciju kao sredsvo sa kojim se dokazuje neka vrsta spremnog imunološkog odgovora.

Češka razmatra mogućnost dopuštanja putovanja bez ograničenja vakcinisanim osobama, iako još uvek ne planira da vakcinu uvede kao obaveznu meru.

Španija je najavila kako radi na stvaranju potvrde o vakcinaciji koja će biti slična kao i kod ostalih zemalja u Evropskoj uniji. Isti slučaj je zabeležen i kod Slovačke i Portugala, dok se Vlada Italije još uvek nije zvanično izjasnila.

U Srbiji je isti slučaj kao i kod ostalih zemalja. Već krajem februara se očekuje primena protokola u vezi sa realizacijom sličnih dokumenata.

- Sponzorisano -
- Sponzorisano -
- Sponzorisano -
- Sponzorisano -