6.1 C
Belgrade
utorak, mart 19, 2024

Kopar, drevna luka sa mirisom Italije

Najveći slovenački primorski grad, Kopar je praktično i jedina pomorska luka Slovenije. Smatra se jednim od najstarijih gradova u Sloveniji jer njegova bogata istorija počinje još u srednjem bronzanom dobu. Zbog svega toga u svom gradskom jezgru nudi brojne kulturno-istorijske spomenike, očuvane palate i uređene trgove, ali i prirodne znamenitosti. Pored toga, uz raznovrsni program kulturno-zabavnih manifestacija i sjajnu gastronomsku i vinsku ponudu, Kopar može da zadovolji i najzahtevnije posetioce

Grad Kopar je glavna luka Slovenije i nalazi se oko dvadeset kilometara južno od Trsta. Prvi put se kao grad spominje u antičko doba, a u 13. veku ulazi u sastav Mletačke republike, da bi u 18. veku prešao u ruke Austrougarske. Kasnije je bio pod Italijom, da bi 1954. ušao u sastav SFRJ. Osim što je važna luka, Kopar je i sedište fabrike motora Tomos i na celom slovenačkom primorju ljudi i dalje koriste ove mopede, dok u Kopru postoji i muzej ove kompanije.

Gradsko jezgro Kopra sačuvano je još od mletačkih vremena i na glavnom, Titovom trgu nalazi se Pretorska palata iz 14. veka, građena u gotičkom stilu, sa renesansnim dodacima iz 15. veka. Tu je i Loža iz kasnogotičkog perioda sa elegantnom arkadom u kojoj se danas nalazi najstarija kavarna iz 1846. godine. Impozantna katedrala posvećena Uspenju Bogorodice dominira trgom. Građena je u nekoliko faza, od 15. do 17. veka, a unutra se nalazi i nekoliko slika venecijanskog slikara iz doba renesanse Vitorija Karpača. U Kopru treba obići i Palatu Belgramoni u kojoj je smešten Pokrajinski muzej kao i srpsku pravoslavnu crkvu Sveti Sava koja postoji u Kopru od 1976. godine.

Okolina Kopra i Istra uopšte, poznata je po izuzetno kvalitetnim maslinovim uljima, a jedan od razloga što masline dobro uspevaju je i položaj maslinika. Naime, voćnjaci se tamo nalaze na oko 200 metara nadmorske visine i mnoga porodična gazdinstva ili kmetije kako se to kaže u Sloveniji, ima zasade sa najmanje 1000 stabala maslina različitih sorti.

Istra se takođe svrstava među popularne eno-gastronomske regije sveta. Drugačija od ostatka Slovenije po mnogim stvarima, Istra je takva i po pitanju vina, koja posebno u koparskoj regiji beleže veliki rast popularnosti. Pored poznate koparske vinarije, Vinakoper, koja proizvodi više od 4 miliona boca istarskog belog i crvenog vina, za preporuku je malo vinogradarsko mesto Marezige. Ovo vinsko utočište koje se nalazi u brdima iznad Kopra poznato je kao mesto gde je pre nekoliko godina otvorena prva vinska fontana u Sloveniji. U paviljonu sa čije terase se pruža divan pogled na Kopar, prodaju se uglavnom vina lokalnih proizvođača i moguće je degustirati različita vina među kojima je najpoznatije Refošk od istoimene sorte grožđa.

Kopar ima nešto posebno i za ljubitelje prirode. Naime, iza velikog drvenog objekta u blizini auto-puta, nalazi se pravi mali raj za posmatrače ptica. To je Prirodni rezervat Škocjanski zatok koji se prostire na čak 122 hektara, a u poslednjih desetak godina ovde se nastanilo čak 250 vrsta ptica.

Fotografije: Jaka Ivančič

 

- Sponzorisano -
- Sponzorisano -
- Sponzorisano -