7.5 C
Belgrade
petak, april 26, 2024

Krupana i Una, dve sestre jednog divnog grada

Ovaj deo Bosne i Hercegovine je najpoznatiji po neverovatno lepoj prirodi, po bogatoj istoriji i baštini naroda, kao i po izuzetnom gostoprimstvu meštana. U Bosansku Krupu se ne ide kao turista, već se ide kao dobar prijatelj prijatelju

Bosanska Krupa se nalazi na krajnjem severozapadu Bosne i Hercegovine, na izuzetno lepom mestu u dolini reka Une i Krušnice. Ovaj grad je dekorisan neverovatnim prirodnim lepotama i kulturno-istorijiskim nasleđem, pa ga obavezno treba upoznati.

Ime je dobio po staroslovenskoj reči “krupa”, ali je svakako najinteresantnija teorija da je ime dobio po devojci Krupani. Prema legendi, Krupana je živela na ovoj teritoriji u drevnim vremenima, pa se za nju čak i vezuje izgradnja tvrđave koja datira iz 13. veka. Danas je Bosanska Krupa moderan evropski gradić koji iz godine u godinu privlači sve više turista iz raznih krajeva Evrope.

Turistička ponuda ovog dela Bosne i Hercegovine bazirana je na prirodnim lepotama, kao i na bogatom kulturno-istorijskom nasleđu. Sam grad se nalazi na obalama dveju reka, pa je izuzetno atraktivan i neverovatno lep, i to je prvo što svaki putnik obavezno primeti.

Putnicima se preporučuje da posete Stari grad, tvrđavu Pset, kao i stari drveni most preko Une. U okolini grada se nalaze brojna odmarališta i mesta za izlete u prelepu prirodu. Tokom turističke sezone u gradu se održavaju i mnogobrojne kulturno-sportske manifestacije, koje okupljaju veliki broj kako meštana, tako i gostiju iz regiona.

- Sponzorisano -
- Sponzorisano -
- Sponzorisano -
- Sponzorisano -