29.4 C
Belgrade
nedelja, jun 16, 2024

Čari Holivuda u Istri

Mali istarski biser je u poslednjih nekoliko decenija očarao filmske producente, kao jedna od najboljih lokacija za snimanje filmova u regionu

Draguć se nalazi u Istri, između Pazina i Buzeta, u centralnom delu ove regije Hrvatske. Ovaj grad spomenik sa remek-delima renesansnih majstora fresaka, odlično očuvane arhitektonske baštine, smešten je na odličnom, zaštićenom položaju.

Grad je drugačiji u svakom godišnjem dobu, i to samo pojačava njegovu atraktivnost i autentičnost. Draguć je dobro zaštićen od hladnih istočnih vetrova, a položaj od 400 metara nadmorske visine i udaljenost 30 kilometara od mora omogućavaju mu sve blagodeti mediteranske klime.

Iako je najpoznatiji po velikom broju filmova koji su snimljeni, Draguć je pre svega jedan predivan gradić idealan za miran odmor u svim periodima godine. U njemu postoje brojni kulturno-istorijski sadržaji koje treba posetiti. Ovde možete naći čak četiri crkve, kao i malo idilično uređeno gradsko jezgro, fotogenično i divno.

Međutim, danas u samom gradu gotovo i da nema stanovnika, i kako kažu meštani, u njemu živi više mačaka nego ljudi. Budućnost vide u u kombinaciji turizma i poljoprivrede sa ekološkim proizvodima vrhunskog kvaliteta, pa se nadamo da će ovaj prelepi gradić ponovo oživeti, i to ne samo na filmskom platnu.

 

 

 

- Sponzorisano -
- Sponzorisano -