13.3 C
Belgrade
četvrtak, april 25, 2024

Slovenačka prestonica pčelarstva i čokolade

Radovljica je grad najslađih pustolovina i nalazi se na pragu Julijskih Alpa. Ukoliko prošetate njegovim kamenim uličicama, uživaćete u čarima i atmosferi starog, ali ne i zaboravljenog sveta

Radovljica je srednjovekovni grad sa pogledom na Julijske Alpe, i nalazi se u blizini mnogo poznatijeg Bleda, na samo nekoliko kilometara udaljenosti. Ovaj rustični gradić je lepa i neobična destinacija kao izmišljena za izlet ili za vikend odmor, ujedno najpoznatija i kao slovenačka prestonica pčelarstva i čokolade.

Gradić se brzo i lako upoznaje, u njemu se zaista dugo ostaje, i svakom putniku ukrade srce. Njegove stare i očuvane kuće izmamiće osmeh svima, a brojne zanatske radnje, posebno pekare, nahraniće sva čula. Za kasnije i konkretnije, tu su gostionice sa domaćim kobasicama i pivom, kako bi uživanje bilo potpuno.

Na centralnom trgu se nalazi nekoliko muzeja, odlični restorani i apartmani za prijem turista. Uz staro gradsko jezgro smešten je mali uređeni park koji je danas deo nekadašnjeg baroknog parka.

Radovljica, prestonica pčelarstva i čokolade
Photo: iStock

Gradom dominira predivna arhitektura, veliki broj starih kuća ima slike na svojim zidovima, pa je šetnja kamenim uličicama nešto sasvim posebno. U samom gradiću možete posetiti i prelepu gotičku katedralu, muzej pčelarstva po kom je grad i najpoznatiji, kao i još dosta gradskih znamenitosti.

Alpe Cimbra, skijaški raj Italije, saznajte više.

Kao posebnu čar grada, treba izdvojiti i Festival čokolade, koji se tradicionalno održava svake godine. Za vreme festivala, Radovljica se pretvori u najslađi grad Slovenije. Ulice su pune čokoladnih poslastica, a ovaj gradić ima neku posebnu vibraciju, i to je pravo vreme za posetu.

Pratite nas na našoj Facebook Instagram stranici, budite u toku sa novostima i zanimljivostima iz turizma i ugostiteljstva.

- Sponzorisano -
- Sponzorisano -
- Sponzorisano -
- Sponzorisano -