17.3 C
Belgrade
subota, jul 27, 2024

Cetinje, najvrednije iz Crne Gore

Podgorica jeste administrativni centar i glavni grad Crne Gore, međutim, stara prestonica, drugi po važnosti crnogorski grad, i dalje se smatra izuzetno važnim istorijskim i duhovnim centrom

Cetinje je simbol jedne nacije i države osnovane u srednjem veku, i radi se o gradu časti, hrabrosti i odanosti jednog naroda prema svojoj domovini.

Cetinje se nalazi neposredno uz magistralni put Podgorica – Cetinje – Budva, koji ga povezuje sa morem i ostatkom Crne Gore. Naziv je dobio po reci Cetini koja protiče kroz grad, i zbog velikog broja kulturno-istorijskih građevina, manastira, crkvi i muzeja grad je dobio naziv grad muzej.

Cetinje, najvrednije iz Crne Gore

Duhovno i svetovno srce Crne Gore je osnovano 1482. godine kada su vladari toga doba morali da pronađu bezbedniju prestonicu za vreme ratova sa Turcima. Kroz istoriju ovaj grad je imao teške periode, ali je uvek opstajao, i sa svojim narodom je izvojevao pobedu nad svim nedaćama.

Cetinje je grad koji nije turistički centar, kao što su to gradovi na obali mora, ali to nije nikad bila prepreka za sve putnike da dođu i posete grad u kom živi duhovnost i lepota, prave vrednosti jednog društva.

Najpoznatija znamenitost u gradu je sigurno Cetinjski manastir, nekadašnje  mesto crnogorskih vladika. Manastir je podignut 1483. godine, i tu se čuva desna ruka Jovana Krstitelja kao i čestica Svetog krsta i mošti Svetog Petra Cetinjskog.

Od ostalih znamenitosti, treba izdvojiti i mauzolej na Lovćenu, Orlov krš, inače mauzolej Danila Petrovića, kao i malo živopisno mesto Rijeka Crnojevića.

- Sponzorisano -
- Sponzorisano -
- Sponzorisano -
- Sponzorisano -