10.4 C
Belgrade
utorak, april 23, 2024

Grad opsednut doručkom

U ovom se gradu na jugu Tajlanda ljudi se svakog jutra bude pre 04:00 kako bi se okupili na pijacama, ulicama i lokalnim restoranima, gde se tradicionalno i gotovo religiozno dan započinjao obilnim doručkom

Na svetu nema puno gradova kao što je Trang. U njemu stanovništvo ozbiljno shvata doručak, i to je svakodnevna rutina koja nema alternativu. Čak i u zemlji koja je potpuno opsednuta hranom, oduševljenje koje mešani Tranga gaje prema doručku je praktično patološko.

U Trangu se dan obično započinje u velikim halama-restoranima,  a na meniju su tradicionalni specijaliteti Tajlanda, egzotična, kalorična, ukusna i začinjena hrana. Pad thai, Masaman kari, Tom Yam Supa, svakakva začinjena mesa i povrća sa nudlama ili pirinčem, samo su neka od jela po kojim se dan u Trangu poznaje. Zabavna su, utešna, ukusna i neodoljiva. Ali zašto doručak i zašto Trang?

Tajland je, između ostalog, poznat kao centar kaučuka, prirodne gume, pa je radnička klasa koja je radila na skupljanju kaučuka svakodnevno započinjala svoje aktivnosti već u 02.00 ujutru. Veliki procenat stanovništva Tranga je radio upravo na plantažama kaučuka. Ostali radnici su nešto kasnije započinjali dan, ali svi oni su imali jednu zajedničku stvar, doručak koji je najkasnije već oko 04.00 morao da bude spreman za jelo.

Većina restorana koja je služila pečenu svinjetinu, inače omiljenu kod meštana, morala je ranije da krene sa pripremom mesa, a takav je slučaj bio i sa pripremom testa, koje takođe traži svoje vreme. Pripremljena hrana je čekala goste, dok se miris specijaliteta širio uličicama koje su već u najranijim časovima bile pune ljudi.

Naviknuti na rad, i ne tako prijatne uslove života, stanovnici Tranga su morali da započinju svoj dan obilnim doručkom, fizički rad je zahtevo jaku hranu koja je istovremeno pružala i utehu. Vremenom, taj ritual je postao sastavni deo kulture jednog naroda, i to je bilo njihovo vreme za druženje. Vrlo često se meštani šale na svoj račun, doručak je toliko postao bitan, da oni sa nestrpljenjem uveče odlaze u krevet, kako bi što pre ustali i pridružili se prijateljima u jutarnjoj gozbi.

- Sponzorisano -
- Sponzorisano -
- Sponzorisano -
- Sponzorisano -