5.3 C
Belgrade
petak, april 26, 2024

Prespansko jezero, kraj Balkanskog poluostrva

Na ovom jezeru vlada potpuna tišina koju remete samo ribarski čamci koje revnosno prate kormorani u potrazi za lakim doručkom, i po tome je najpoznatije kao idealna destinacija za odmor duše i tela

Prirodnu granicu između Grčke, Albanije i Makedonije čini jedna vodena površina koju predstavlja Prespansko jezero. Ovaj deo Severne Makedonije u obliku polumeseca nekako je odstranjen je od ostalog dela Balkanskog poluostrva kamenim vrhovima i borovim šumama, pa baš i nema puteva koji bi povezivali međusobno ove teritorije.

U okolini jezera živi nekoliko hiljada meštana koji govore drugačijim jezikom i imaju drugačiju kulturu, u zavisnosti od obale jezera na kojoj se nalaze, kao i kojoj zemlji pripadaju. Međutim, iako na prvi pogled podeljeni, svi oni žive zajedno u ljubavi sa jezerom, prirodom i ljudima.

Prespansko jezero, kraj Balkanskog poluostrva (1)

Prespansko jezero čine u osnovi dva jezera, Veliko i Malo, i radi se o divljoj i netaknutoj planinskoj zoni i čistoj prirodi. Veliko jezero ima ukupnu površinu od oko 320 kilometara kvadratnih, od čega 190 pripada Makedoniji, 85 Grčkoj i 40 kilometara kvadratnih Albaniji. Najveća dubina jezera je 54 metara.

Iako prelepa, priroda je ovde ljudima dala dosta, ali takođe i uskratila dosta. Planinski teren nije baš plodan i teško je imati bilo kakve biljne kulture na poljima, pa je zato turizam pokretač lokalne ekonomije.

Prespansko jezero je odlična alternativa mnogo poznatijem Ohridskom, koje je za razliku od njega jedna posebna, u pravom smislu reči turistička priča. Ovde dolaze ljudi kojima je odmor na prvom mestu i tako je još uvek, bar za sad. Danas je čitava oblast oko jezera proglašena za transnacionalni park prirode.

- Sponzorisano -
- Sponzorisano -
- Sponzorisano -
- Sponzorisano -