8.2 C
Belgrade
četvrtak, april 25, 2024

Grad Hum, tako mali, a tako jedinstven

Najmanji grad na svetu Hum, kojeg su prkoseći vremenu njegovi stanovnici učinili velikim, ponosno se uzdiže 349 metara nad morem, u srcu centralne Istre u Hrvatskoj

Iako se na mnogim internet stranicama navodi da je kao najmanji grad na svetu, Hum ušao i u Ginisovu knjigu rekorda, činjenica je da ga u njoj još uvek nema. Ipak, takođe je činjenica da mu je titula “najmanjeg grada” u više navrata dodeljivana od različitih institucija.

Grad Hum je prema legendi nastao sasvim slučajno. U drevna vremena najveći graditelji u okolini su bili moćni divovi, epski junaci koji su svojim radom oblikovali izgled zemlje. Nakon mukotrpnog rada izgradnje okolnih utvrđenja poput Motovuna, Grožnjana i Roča, njima je preostalo nešto kamenja i stena, pa su odlučili da naprave nešto lepo za svoju dušu. Tako je podignut mali grad Hum, koji je tu ostao do danas.

Prema istorijskim podacima, Hum je nastao u 11. veku, kada je Istra pripadala franačkoj državi, a na ostacima starog utvrđenja izgrađen je Humski kaštel, da bi nakon njega nikao i prvi niz kuća budućeg minijaturnog gradića.

U Humu danas živi svega tridesetak stanovnika, kojih je pre poslednjeg popisa bilo i duplo manje, ali Hum i pored toga ima očuvane sve gradske institucije. Njegove uske kamene uličice i danas pričaju starim jezikom viteških priča, a duh ponosnih starih vremena i istorije oseća se na svakom koraku. Hum je najbolje posetiti automobilom, a mi predlažemo da vaš izbor četvorotočkaša bude novi Renault Clio koji je nedavno proglašen za najsigurniji gradski automobil. Na taj način ćete moći da osim u prelepom pogledu na grad uživate i u opuštenoj i bezbednoj vožnji. Inače, Hum je čuven i po takozvanoj Aleji glagoljaša, nizu od jedanaest stilizovanih skulptura posvećenih starom pismu Glagoljici, a za turiste je pored lepote zidina privlačna i gastro-ponuda Humske konobe, jedinog mesta gde možete dobiti „bisku“, lekovitu rakiju od imele, napravljenu prema starom keltskom receptu.

- Sponzorisano -
- Sponzorisano -
- Sponzorisano -
- Sponzorisano -