19.3 C
Belgrade
sreda, maj 8, 2024

Cold brew kafa, popularno hladno osveženje

Kafa pripremljena sa hladnom vodom postala je trend pre nekoliko godina, u početku u Sjedinjenim Državama, a kasnije i u ostalim delovima sveta

Cold brew predstavlja proces pravljenja kafe na jedan pomalo neobičan način. Krupno mlevena kafa se potapa u u hladnu vodu gde ostaje i do 24 sata, kako bi se dobio koncentrat koji je po aromi i ukusu potpuno drugačiji od kafe koja se pravi klasičnom metodom.

Koncentrat, odnosno voda u kojoj je kafa odstojala, se filtrira kroz papirni filter, nakon čega se služi. Tako dobijena kafa se može kombinovati sa toplom ili hladnom vodom, mlekom, čokoladom ili ostalim dodacima po želji. Ovakva kafa je dosta jača, ima više kofeina u odnosu na običnu kafu i može da se čuva na hladnom mestu dosta dugo.

Priprema kafe na niskim temperaturama dovodi do smanjenja kiselosti, ovakva kafa je čak i do 70% manje kisela u odnosu na kafe pripremljene sa toplom vodom.

Kao posebna vrsta cold brew kafe je nitro cold brew, kafa koja se toči sa nitrogenom, odnosno azotom. Nitro cold brew je hladno, svilenkasto piće sa kremastom penom, i obavezno se služi sa kockama leda.

- Sponzorisano -
- Sponzorisano -
- Sponzorisano -
- Sponzorisano -