6.5 C
Belgrade
sreda, april 17, 2024

Izrael: Povrtak u budućnost turizma

Izrael je prva zemlja koja je odlučila da pitanje ponovnog pokretanja putovanja uzme u svoje ruke, i na neki način je time otvorila vrlo bolnu temu, imajući u vidu da je neizvesnost i nervoza u turističkom sektoru na vrhuncu

Izrael je dogovorio sve protokole vezane za putovanja prvo sa Kiprom, a kasnije i sa Grčkom. Ove tri zemlje imaju međusobni sporazum koji omogućava građanima da sa potvrdama o vakcinaciji putuju bez ograničenja i karantina.

Sve više zemalja razmišlja da na “svoju ruku” pokrene i aktivira turizam, posebno zemlje kojim je ova industrija pokretač ekonomije. Koliko je ovakva akcija Izraela interesantna, donekle i neophodna, govori i činjenica da je kompanija Royal Caribbean International odlučila da svoja putovanja kruzerima započne baš iz Izraela.

Evropska komisija je predložila “digitalnu zelenu potvrdu” čije se usvajanje i implementacija čeka, najavljeno je da će konačna odluka biti donesena do početka leta. Mnoge zemlje se ne slažu sa takvom odlukom, posebno zbog ekonomskog aspekta zatvaranja granica.

Španija razmatra otvaranje “zelenog koridora” sa Velikom Britanijom, Slovenija, Mađarska, Island i druge države su već uvele kovid pasoše, odnosno slobodna putovanja građana sa potvrdama o preležanoj bolesti. Takođe, njima je omogućeno da neometano putuju sa negativnim PCR testom ne starijim od 72 sata.

Neophodno je što pre definisati jasne standarde i protokole na globalnom nivou, kako bi svim putnicima bila jasna sva pravila i obaveze. To je prvi preduslov, inače će biti sve više novih zemalja koje žele da uzmu budućnost turizma u svoje ruke, kako bi što pre pokrenuli posrnulu ekonomiju.

- Sponzorisano -
- Sponzorisano -
- Sponzorisano -
- Sponzorisano -