13.4 C
Belgrade
petak, mart 29, 2024

Ukrajina, nova destinacija za industrijski turizam

Donbas nije prvi region koji bi vam pao na pamet kad pomislite na turističku destinaciju koja cveta, imajući u vidu da se radi o industrijskom gradu bez puno atrakcija ili sadržaja vrednih pomena. Da li je baš tako?

Donbas se nalazi u Ukrajini, u ratom razorenoj industrijskoj regiji na istoku zemlje. Rat nije uspeo sve da uništi, na sreću građana, pa u gradu postoji puno turističkih projekata koji slave njegovu kulturu i prihvataju njegov industrijski krajolik i istoriju.

Regija nudi geološke zanimljivosti, napuštene rudnike i kopove, industrijska postrojenja, ali i nove zelene horizonte koji kombinuju prirodu i lokalnu kulturu na jedan sasvim neobičan način. Ukoliko vam ovakva ideja zvuči dobro, vreme je da razmislite o putovanju u ovu interesantnu zemlju.

Avanture ove vrste, koje se često nazivaju „industrijskim turizmom“, možda neće biti tako primamljive poput odmora na plaži ili nekog siti brejka u poznatom gradu, ali imaju sve veću, posvećeniju bazu obožavatelja.

Donbas ima dosta aktivnih i zatvorenih rudnika, i silazak u tajanstveni svet podzemlja vredan je svakog minuta provedenog vremena. Za obilazak takvih atrakcija neophodna je zaštitna oprema, pa je subjektivni doživljaj dosta intenzivan, jer sa svetiljkom na zaštitnom šlemu na glavi svako deluje kao profesionalac.

Osim rudnika gipsa, u istorijskom delu lokalne fabrike za proizvodnju soli možete iskoristiti lift koji vas spušta čak 300 metara ispod površine zemlje. Tako turisti mogu da otkriju prilično prostrane podzemne galerije. U jednoj od najvećih održava se i festival filharmonije, a u drugoj se nalazi fudbalski stadion. Kao kuriozitet, tu se nalazi i crkva lokalne zajednice.

Posebna turistička atrakcija su Piramide iz Rayhorodok-a, velike gomile nekadašnjeg industrijskog otpada, koji je ostao nakon gašenja indusrijskog pogona u 1991. godini.  Kao što se često događa, priroda je rado prihvatila rezultate ljudskog delovanja i pretvorila ih u nešto prilično lepo, i nešto korisno. Danas su ove piramide odlične za planinarenje ili aktivan odmor. Ovde postoje i brojni biciklistički klubovi sa kojim možete otići u neku lokalnu biciklističku ekspediciju.

Ovakav vid turizma je posebno popularan kod turista iz zapadne Evrope, pa bi takav model mogao da se primeni i kod nas i ostalih zemalja u regionu. Imajući u vidu nekadašnju državu, i veliki broj industrijskih postrojenja koji je ostao iza nje, industrijski turizam bi mogao biti naša nova šansa za oporavak ove industrije.

- Sponzorisano -
- Sponzorisano -
- Sponzorisano -
- Sponzorisano -