3.4 C
Belgrade
subota, april 20, 2024

“Flight shaming” i ukidanje letova u Nemačkoj

Nemačka avio-kompanija Lufthansa je odlučila da bude odgovorna prema okolini i ljudima, pa je ukinula svoje nacionalne letove i udružila se sa železničkim operatorom Deutsche Bahn-om

Avio-industrija je jedan od globalnih zagađivača okoline, i bez realnih rešenja u vidu uvođenja alternativnih goriva, takav problem jednostavno neće biti moguće rešiti. Upravo zbog toga je pre nekoliko godina pokrenut pokret “flight shaming” (posramljivanje letova) koji je u Evropi postao vrlo popularan.

Avio-prevoznik Lufthansa je u cilju očuvanja prirode i okoline odlučila da ukine domaće letove na kratkim relacijama do Franfurkta kako bi ih zamenili vozovi. Ovakav odgovor jeste očekivan, posebno zbog sve većeg pritiska na avio.prevoznike da smanje emisiju štetnih gasova.

Lufthansa već ima mrežu gradova koje povezuje sistem Lufthansa Express Rail, ova mreža se širi, i to je jedan od načina kojim avio-industrija planira da smanji štetne emisije, bez obzira na činjenicu da čak 80% emisija iz avio-prometa dolazi od letova dužih od 1.500 kilometara. Problem je u tome što za takve letove ne postoje praktične alternative.

- Sponzorisano -
- Sponzorisano -
- Sponzorisano -
- Sponzorisano -