9.7 C
Belgrade
sreda, april 24, 2024

EK: Uvođenje digitalne zelene potvrde

Digitalne zelene potvrde su dokazi koji potvrđuju da je osoba vakcinisana protiv koronavirusa, da ima negativne rezultate testa, odnosno da je osoba preležala bolest. Ova potvrda služi za sigurno i slobodno kretanje građana u okviru Evropske unije

Evropska komisija je usvojila zakonodavni predlog o uspostavljanju zajedničkog okvira za digitalnu zelenu potvrdu, kao i dodatni predlog koji bi omogućio da se digitalna zelena potvrda izdaje i državljanima trećih zemalja koji borave u državama članicama ili državama pridruženim šengenskom području, kao i putnicima koji imaju pravo da putuju u druge države članice.

Potvrde će se izdavati u digitalnoj ili štampanoj formi, obe forme će imati QR kod koji sadrži najbitnije informacije kao i digitalni potpis, kako bi se osiguralo da je potvrda važeća. Potvrde će biti besplatno dostupne na službenim jezicima države članice koja izdaje potvde.

Sve osobe, sa ili bez vakcine, moći će da koriste digitalne zelene potvrde kad putuju unutar granica EU, a kako bi se sprečila diskriminacija osoba koje nisu vakcinisane, Komisija predlaže i izdavanje potvrde o tome da li je osoba testirana ili je preležala bolest.

- Sponzorisano -
- Sponzorisano -
- Sponzorisano -
- Sponzorisano -