20.6 C
Belgrade
petak, mart 29, 2024

Reka Piva, udružena magija prirode i ljudske ruke

Reka Piva je jedna od najlepših reka u regionu i nalazi se na severozapadu Crne Gore. Svoje mesto pod crnogorskim suncem Piva je našla u podnožju visoke planinske zone koja se naziva Pivska planina, koja je inače deo planinskog sistema gordog i moćnog Durmitora

Kanjon ove reke koja izvire na vrelu Sinjac, u blizini manastira Piva, sačinjen je od nekoliko kanjona koji okružuju Durmitor. Kanjon Pive je specifičan po tome što se u svu tu lepotu na najbolji način umešao i čovek. Iako su ljudske ruke izmenile neverovatno prirodno delo, ono je ipak ostalo svoje, odnosno ni na koji način nije narušena suština i posebnost samog rečnog toka. Hidroelektrana je podignuta 1975. godine i tada je stvoreno i veštačko jezero istoimenog naziva, Pivsko jezero.

Inače, brana Mratinje čijom izgradnjom je nastalo Pivsko jezero, visoka je 220 metara, što je čini jednom od najvećih brana u Evropi. Sa nje se pruža fenomenalan pogled sa jedne strane na kanjon Pive, dok se na drugoj strani nalazi Pivsko jezero.

 

Do samog jezera i kanjona se brzo i lako stiže, jer se nalaze na samo par sati vožnje od Srbije, pa vam predlažemo da iskoristite odličnu putnu infrastrukturu i sigurnost gradskog automobila kakav je novi Renault Clio i otkrijete i ovaj biser crnogorskog blaga, neverovatne prirodne lepote.

Reka piva, udružena magija prirode i ljudske ruke (5)

- Sponzorisano -
- Sponzorisano -
- Sponzorisano -
- Sponzorisano -