17.3 C
Belgrade
subota, jul 27, 2024

Povratak vina koje je odležalo u svemiru

Vina iz vinarije Château Petrus provela su 14 meseci u zemljinoj orbiti na Međunarodnoj svemirskoj stanici. Prva boca otvorena za degustiranje u Bordou je deo novog istraživačkog projekta koji bi trebalo da otkrije nove načine uzgoja biljaka

Dvanaest boca vina Petrus 2000 vratilo se na zemlju sa neverovatnog putovanja teretnim brodom SpaceX ‘Dragon’ dugog 300.000.000 kilometara, nakon čega je vino detaljno analizirano. Ova svemirska avantura je deo istraživačkog projekta koji je vodio Space Cargo Unlimited, a u čitavu akciju je takođe uključen i vinski institut Univerziteta u Bordou.

Identitet boca je bila strogo čuvana tajna, ali je nakon svih analiza, Space Cargo Unlimited potvrdio da se radi o vinu Petrus 2000. Inače, Chateau Petrus je najpoznatija vinarija iz regije Pomerol, najmanje u Bordou i poznate po proizvodnji vina od sorte merlo.

Na degustaciji upoređivanja vina koje je odležavalo na zemlji, i onog iz svemira, identifikovane su neke razlike u mirisu, ukusu i boji, ali su bile toliko male da se mogu smatrati posledicom subjektivne osetljivosti degustatora.

Uz degustaciju, uzorci vina će proći i hemijsku analizu kako bi se utvrdile eventualne promene u sastavu izazvane boravkom u svemiru. Časopis Decanter prenosi i zanimljiv podatak, da Space Cargo Unlimited nije dobio vina Château Petrus u svrhu istraživanja, već je svih dvanaest boca kupio. Prosečna maloprodajna cena jedne boce Petrusa iz 2000. je oko 6.000 dolara, a Petrus su odabrali jer im je trebalo strukturirano vino u kojem dominira jedna sorta grožđa, što je u ovom slučaju bio merlo.

Uz vino, u svemiru je 14 meseci boravilo i 320 sadnica vinove loze, i to 160 kaberne sovinjona i isto toliko merloa.

- Sponzorisano -
- Sponzorisano -
- Sponzorisano -
- Sponzorisano -