22.8 C
Belgrade
petak, mart 29, 2024

Ne propustite leto u Slovenačkoj Istri

Većina nas je i dalje zaglavljena kod kuće i jedva čekamo da ponovo počnemo da putujemo. U međuvremenu, možemo da maštamo o divnim danima koji dolaze. Zamislite samo lep letnji dan na moru u Slovenačkoj Istri

Slovenija obuhvata samo 46,6 kilometara Jadranske obale. Ipak, raznolika obala i brdovito i zeleno priobalje će vam pokazati da ovde možete imati uzbudljivija iskustva nego bilo gde drugde! Njena primorska mesta povezana s lokacijama u zelenom istarskom zaleđu naročito tokom leta, nude nezaboravne znamenitosti i mogućnosti za istinski doživljaj Mediterana.

Slovenački mediteranski gradovi vraćaju nas daleko nazad, u doba Rimskog carstva, pa čak i dalje. Prostiru se preko poluostrva uz tople morske uvale ukrašene plažama i starim lukama i njihovoj privlačnosti je nemoguće odoleti jer vas pozivaju da ih posetite 365 dana u godini.

Slovenačka Istra ima zaista dosta plaža raštrkanih po obali. Peščana plaža u Portorožu smatra se jednom od najpoznatijih i najpopularnijih plaža na Jadranu. Plaža među borovima u Strunjanu obogaćena je sa dvanaest energetskih tačaka, a u Izoli ćete naći čak osam različitih plaža. Žusterna u Kopru nudi uzbudljiva morska iskustva kroz park vodenih sportova, dok ćete u Ankaranu naći kako šljunkovite, tako i kamene plaže poređane od Debelog Rtiča do Valdoltre.

Pored plaža i zatvorenih bazena sa toplom morskom vodom, možete uživati u raznim masažama, saunama, terapijama, kozmetičkim i drugim tretmanima zasnovanim na drevnim holističkim pristupima zdravlju. Iskusite lekovita svojstva mora, slanog blata i salamure u Thalasso Spa centru Lepa Vida, smeštenom na jedinstvenoj prirodnoj lokaciji uz park prirode Solana Sečovlje.

Život na moru i plažama samo je mali deo onoga što nudi Slovenačka Istra. Šetnja ili biciklistički izlet pružaju vam različite poglede na zelenu Istru u bilo koje doba godine. Mediteranska hrana koja se sastoji od sveže ribe i lokalno uzgajanih proizvoda takođe će doprineti vašem blagostanju.

U Istri ljudi jednostavno dobro jedu i piju. To možete videti u seoskim gostionicama i istarskim domaćinstvima, gde se recepti prenose s kolena na koleno. Sa druge strane, kuvari restorana među kojima ima mnogo međunarodno poznatih i nagrađivanih, inspiraciju pronalaze takođe u lokalnim sastojcima.

U istarskom vinorodnom području možete uživati u mnogobrojnim kvalitetnim vinima, a najpoznatija su od sorti grožđa refošk i malvazija. Rubinsko crveni refošk prepoznatljive je voćnosti i nešto nižeg nivoa alkohola, dok je bela malvazija diskretno kisela i ima karakterističnu cvetnu aromu. Obe sorte vina izvrsno se slažu uz istarska jela.

Tokom leta Istra oživljava muzikom, pozorišnim predstavama i projekcijama filmova. Naši raznovrsni letnji festivali udovoljavaju svim ukusima. Priobalni vas poziva da proslavite praznike probajući naše kulinarske užitke i jedinstvene delikatese.

COVID-19 je za sada možda onemugućio planove o putovanjima, ali bolji dani su pred vratima i Slovenačka Istra vas čeka!

Fotografije: Love Istria

- Sponzorisano -
- Sponzorisano -
- Sponzorisano -
- Sponzorisano -