17.1 C
Belgrade
subota, april 20, 2024

Kornati, lepota skrivena u nepristupačnosti i izolovanosti

Kornati su idealna destinacija za putnike koje privlače sunčane oaze u netaktutoj prirodi. Brojna ostrvca u ovom delu Hrvatske odmaraju u kristalno plavom moru, i važe za jedna od najlepših na čitavom Jadranu, posebno zbog činjenice da se nalaze van domašaja ljudskog delovanja

Kornati su arhipelag zaista impresivne razuđenosti. Ovde ima preko 80 ostrva koja iz vazduha izgledaju kao pravi raj na zemlji. Međutim, sama izolovanost i udaljenost čine da stvari izgledaju potpuno drugačije kad ste na njima. Ovaj predeo je usled nedostatka vode i velikog broja sunčanih dana dobio prilično surov izgled, i na njima nema kontinuiranih ljudskih naselja. Ovde takođe nema ni vode, struje, pa dalmatinski kamenjar dominira pejzažom.

Činjenica da su ostrva udaljena od kopna i da na njima nema ljudi su i  njegov glavni adut, njegova nepristupačnost, divljina i izolovanost sačuvali su izvorni oblik do današnjih dana.

Nacionalni park Kornati sačinjen je od 89 ostrva i grebena poznatih po visokim stenama, i ovaj deo je ujedno i najrazuđeniji deo Jadranske obale i Sredozemlja. Kornati su pravi lavirint kamenih ostrva na kojima su se stanovnici borili sa izuzetno teškim uslovima života. Nalaze se u severnom delu Dalmacije, jugozapadno od grada Zadra, a pokrivaju područje od 320 kvadratnih kilometara.

Kornati su izuzetno atraktivna turistička destinacija, i sam nacionalni park je nešto zaista posebno. Obavezno treba posetiti Strunac, predivnu uvalu smeštenu u samom srcu Kornatskog arhipelaga, ostrvo Murter, park Telašćica, kao i ostrvo Levrnaka sa istoimenom uvalom. Na gotovo svim mestima možete uživati u kupanju, ronjenu i ostalim aktivnostima na vodi.

Do Kornata se stiže isključivo brodom koji uglavnom polazi iz Murtera, a ulaz u nacionalni park se naplaćuje, pa je neophodno nabaviti ulaznice, kako za boravak, ulaz brodova, tako i za rekreativni ribolov i ronjenje.

- Sponzorisano -
- Sponzorisano -
- Sponzorisano -
- Sponzorisano -