29.4 C
Belgrade
subota, jul 27, 2024

Cold brew ili cold drip kafa, koja je razlika?

Ako ste ljubitelj kafe, verovatno ste upoznati sa najnovijim trendovima pripremanja kafe hladnom vodom. U osnovi, to je novi metod za pripremu koji omogućava da se sačuva što više ukusa, kako bi uživanje u napitku bilo potpuno

Šta je cold brew kafa?

Za razliku od uobičajene kafe, za hladno pripremljenu kafu (cold brew) neophodno je vreme, a ne visoka temperatura ili pritisak. Kafa se pravi tehnikom potapanja, gde se kafa ostavlja da bude potopljena u hladnoj vodi čak i do 24 sata. Rezultat je visoko koncentrovani napitak koji se uglavnom služi sa ledom.

Šta je cold drip kafa?

Osnovna razlika u odnosu na cold brew je ta što se kafa drži u odvojenom kanisteru ili posudi, kroz koju se metodom sporog filtriranja, kap po kap sistemom, hladna voda propušta kroz krupno mlevenu kafu. Mlevena kava upija svaku kap vode, koja zatim prolazi u zasebnu posudu na dnu aparata. Postupak pripreme ovakve kafe može trajati od 3 do 12 sati, u zavisnosti od željene količine.

Kad pripremate ovakve kafe, odnos kafe i vode je obično oko 1: 8. Ovakva kafa se služi sa ledom, i nije ledena kafa (ice coffee), koja je obična skuvana ohlađena kafa.

Hladno pipremanje kafe omogućava da se kroz duži proces oslobodi više kofeina iz kafe, i priprema na nižim temperaturama izvlači manje ulja i kiselina, što rezultira puno finijim i manje gorkim ukusom. Ovakve kafe se često mogu naći unapred pripremljene, pa su praktične i zgodne za uživanje u svim situacijama.

 

- Sponzorisano -
- Sponzorisano -
- Sponzorisano -
- Sponzorisano -