29.8 C
Belgrade
subota, jul 13, 2024

„Čisto i sigurno“, privilegija, nužnost ili preporuka?

U prostorijama Turističke organizacije Srbije organizovan je vebinar na temu „Čisto i sigurno, privilegija, nužnost ili preporuka?“ u kome su učestvovali Marija Labović, direktorka TOS-a, prof. dr Georgi Genov, direktor HORES-a i prof. dr Biljana Mijović, epidemiolog

Bezbednost objekta i destinacije u vreme pandemije jedno je od najvažnijih kriterijuma na osnovu kojih turisti danas biraju gde će na odmor. Istraživanja pokazuju da je 56% Evropljana  planiralo putovanje do kraja avgusta 2021, dok je 22% od tog broja reklo da planira put u maju ili junu. Na povećanu motivaciju za putovanja uticao je i razvoj vakcina. Naime, 48% ispitanika ističe da se oseća sigurnije pri planiranju putovanja u narednih 6 meseci, navodeći kao razlog navodi imunizaciju, pokazuje istraživanje Evropske turističke komisije.

Da je turistima važno da dolaze u objekat koji im garantuje što sigurniji boravak još sredinom prošle godine prepoznali su HORES i TOS. Od tada  HORES je u saradnji sa Turističkom organizacijom Srbije, a na osnovu preporuka Svetske zdravstvene organizacije, Vlade Republike Srbije, Ministarstva zdravlja i Instituta za javno zdravlje „Dr Milan Jovanović Batut  započeo  promociju sertifikacije „čisto i sigurno. Do sada je proceduru sertifikacije prošlo 192  hotela i 280 restorana. Dobijenim sertifikatom gostima se garantuje da se objekat koji su izabrali pridržava utvrđenih higijenskih pravila, da se osoblje ponaša u skladu sa epidemijskim preporukama, a sve u cilju obezbeđivanja što sigurnijeg odmora.

,,Na strah gostiju od boravka u zatvorenom prostoru, hotela na primer, možemo da odgovorimo jedino primenom mera prevencije. Samo čist objekat koji primenjuje sve zdravstvene mere može da obezbedi goste. I to je jedino što hoteli mogu da urade u ovom“, kaže direktor HORES-a Georgi Genov. Sertifikat objekta i vakcinacija osoblja mora da bude prepoznato kao nužnost svakog objekta i destinacije. Jedino sa takvom potvrdom ugostiteljski objekti mogu da garantuju da su učinili sve da bi boravak u njihovom objektu bio što bezbedniji“, slažu se učesnici vebinara.

Direktorka Turističke organizacije Marija Labović ukazala je da je garancija sigurnosti potrebna ne samo objektima, već i čitavoj destinaciji. Zbog toga destinacije moraju da se dodatno potrude kako bi turistima omogućili što sigurniji i bezbedniji boravak.

Bez obzira na trenutne okolnosti, kaže direktorka TOS-a Marija Labović, promocija destinacije ne sme da se zaustavi. “Neophodno je da imamo promotivne aktivnosti, da predstavljamo našu zemlju domaćim i inostranim turistima, naravno uz praćenje propisanih  mera. Očekuje se da će konkurencija  biti jako velika, budući da su se  globalna međunarodna  turistička kretanja vratila na nivo od pre 30 godina. Kada se budu otvorile granice i kada komunikacija bude lakša neće biti lako vratiti turiste i zato je važno da ih motivišemo da kada se steknu uslovi odaberu baš Srbiju.“

I domaća i istraživanja navika evropskih turista pokazuju da ima i onih koji planiraju putovanje bez obzira na okolnosti u vezi sa koronom. Epidemiolog Biljana Mijović upozorava da se bezbednom destinacijom može smatrati samo ona gde su svi zaposleni učinili sve da se gost oseća sigurnim. „Čisto i sigurno“ je najvažniji korak ka tome.

Epidemiolog Biljana Mijović zaključuje da mora da postoji sinergija između procesa sertifikacije, imunizacije zaposlenih u turizmu kao i primene preporučenih mera za sprečavanje širenja pandemije.

Sa dilemom kako na najbolji način obezbediti sigurnost objekata i destinacije u vreme pandemije, suočavaju se zaposleni u turizmu u celom svetu. Otuda je i Evropska unija opredelila 662 000 evra  kojima u okviru projekta EU „EUzaTebe – za kulturno nasleđe i turizam” pomaže turizam i u Srbiji. Korisnici tih sredstava potvrđuju da su higijenska sredstva i oprema  već raspodeljeni i da je ugostiteljima ta vrsta pomoći izuzetno korisna.

Plan je, najavljuju u HORES-u da u narednim fazama procesa sertifikacije, taj pečat dobiju i muzeji, galerije, druge ustanove koje se budu pridržavale zadatih standarda.

Vebinar možete pogledati putem TOS-ovog YouTube kanala:

- Sponzorisano -
- Sponzorisano -
- Sponzorisano -
- Sponzorisano -