5.5 C
Belgrade
petak, april 19, 2024

Kvarner, regija vrhunske gastronomije i odličnih vina

Na Kvarneru se godišnje puni više od 50.000 boca penušavca, a tu je i posebna priča o jedinstvenom penušavom vinu Valomet, koje odležava u morskim dubinama i proizvodi se isključivo od autohtone vrbničke žlahtine

Kako je Kvarner blagosloven svojim položajem, klimom, bogatom istorijom i raznolikošću u kojoj danas uživaju stanovnici Kvarnera i njihovi gosti, ta raznolikost je jedno od glavnih obeležja kvarnerske gastronomije, ali i celokupne turističke ponude.

Regija Kvarner oduvijek je bila regija vrhunske gastronomije i odličnih vina, a time i omiljena destinacija ljubitelja gastro-doživljaja. Kvarnerska gourmet scena je svakako zaštitni znak regije. Svako ko boravi na Kvarneru mora probati neke od jedinstvenih ukusa: divlje špargle, kvarnerske škampe, rabsku tortu, domaće šurlice, krčku pršutu, crešku janjetinu, goranske šumske plodove i jela od divljači, uz nezaobilaznu žlahtinu – jedinstveno autohtono kvarnersko belo vino, koje se uzgaja u vinogorju ostrva Krka i zaleđa Novog Vinodolskog.

Jeste li znali da je Kvarner treća hrvatska vinska regija po proizvodnji penušavaca i to proizvedenih od autohtonih kvarnerskih sorti? Godišnje se puni preko 50.000 boca penušavca, koji redovno dobijaju domaća i međunarodna priznanja. A tu je i posebna priča o jedinstvenom penušavcu po imenu Valomet, koji odležava u morskim dubinama i proizvodi se isključivo od autohtone vrbničke žlahtine. Jednom godišnje, kad se boce vade iz tridesetak metara morske dubine, to je već tradicionalno povod za slavlje i druženje.

Oznake kvaliteta Kvarner Gourmet i Kvarner Food, koje odabranim restoranima i konobama dodeljuje Turistička zajednica Kvarnera, krase fasade mnogih objekata i upućuju goste da se nalaze na mestu gde im je zagarantovan kvalitet. Takođe, ukoliko želite da probate autohtona vina Kvarnera, potražite oznaku Kvarner Wines, koju nosi deset vinarija na Kvarneru, pozivajući posetioce da otkriju i uživaju u lokalnim vinima, koja zaista mogu pronaći samo na Kvarneru, a to su žlahtina, belica, sansigot i još nekoliko uzbudljivih, gotovo zaboravljenih vina. Prateći oznake Kvarner Wines ujedno ćete moći da formirate vinsku turu prema svojim željama i lokacijama.

Izvor: Turistička zajednica Kvarnera

Autor naslovne fotografije: Frank Heuer

- Sponzorisano -
- Sponzorisano -
- Sponzorisano -
- Sponzorisano -