13.3 C
Belgrade
četvrtak, april 25, 2024

Austrija: Uvođenje kovid pasoša i za Zapadni Balkan

Austrijske vlasti predlažu da se “zeleni sertifikati, pasoši ili propusnice” za vreme trajanja pandemije odnose i na stanovnike Zapadnog Balkana

U Austriji vlada mišljenje da je neophodno uvođenje zelenih sertifikata za stanovništvo Zapadnog Balkana. Sertifikat bi sadržao informacije o tome da li osoba ima negativan test na koronavirus, da li je preležala bolest ili je vakcinisana protiv koronavirusa. U praksi bi to značilo da se prilikom posete nekoj instituciji ili ugostiteljskom objektu telefonom skenira QR kod osobe koji bi obezbedio potrebne podatke.

Osnovni plan je da se ovakav dokument koristi u celoj Evropi, posebno prilikom prekograničnog putovanja, a neophodno je kako ističu i da se upotreba ovih propusnica proširi na zemlje van Evropske unije, što to se najviše odnosi na Zapadni Balkan.

Ovaj dokument bi trebalo da bude obaveza, zemlje Zapadnog Balkana su bliske Austriji, zbog čega i moraju biti pokrivene zelenom propusnicom, ističe austrijska ministarka za evropska pitanja Karoline Edtstadler.

- Sponzorisano -
- Sponzorisano -
- Sponzorisano -
- Sponzorisano -