20.6 C
Belgrade
petak, mart 29, 2024

Vina Vinarije Testament od sada i u Srbiji

Vina koja su dalmatinske autohtone sorte ponovo predstavila svetu

Prirodna, organski proizvedena vina, vinarijeTestament, od lokalnih dalmatinskih sorti grožđa Babić i pošip, dostupna su od prvog decembra 2020. i u Srbiji.

Kao istinski proizvod dalmatinske prirode, vina vinarije Testament predstavljaju posebnu ponudu. Nastala su jedinstvenom kombinacijom suvog tla i lokalne mikro-klime, kao „testament“ tradicije proizvodnje koja datira na prostoru Dalmacije još od drevnih rimskih vremena. Mahom su proizvedena od autohtone sorte grožđa babić, vrste koja uspeva na kratkom potezu dalmatinske obale oko ostataka srednjovekovnog grada Šibenika.

Naziv vinarije „Testament“ priziva bogato antičko nasleđe čija ostavština je danas oživljena u vinarijama koje se organskim postupkom i tradicionalnim fermentacijama, vraćaju suštini vina.

I pored toga što je reč o relativno mladoj vinariji, Testament je brend koji se može pohvaliti značajnim uspesima, od kojih je najznačajniji taj, da su vina nastala od autohtonih dalmatinskih sorti ponovo našla svoje mesto na svetskom tržištu!

Dugo vremena sorta babić nije prihvatana kao grožđe od kojeg može nastati reprezetativan vinski brend. Juraj Sladić, tridesetpetogodišnji enolog i uzgajivač, direktor vinarije Testament i potomak duge loze vinogradara, postavio je za cilj da svetu dokaže istinsku vrednost ove jedinstvene dalmatinske loze.

Svoju misiju je ispunio već nakon par godina rada u vinariji Testament, čija vina su osvojila prestižnog Decantera, i to dva zlatna odličja – jedno vino Dalmatian Dog Babić, berba 2016, i drugo Testament Pošip iz 2019.

Zahvaljući vinariji Testament, vina ove autohtone vrste danas su izuzetno cenjena: U celom svetu godišnje se proizvede samo stotinak hiljada boca vrhunskog vina od sorte babić, a najveći udeo u ograničenoj proizvodnji imaju upravo vina vinarije Testament. Samo deset posto vina proizvedenog u svetu, pripada kategoriji u kojoj se ova vinarija nalazi, odnosno napravljeno je potpuno biološkim metodama od grožđa koje nije tretirano hemijskom zaštitom.

Vinarija Testament u Jadrtovcu ima 50 hektara vinograda posađenog između 2007. i 2012. godine. Vinograd je živa riznica loza lokalnih sorti: babić čini 85 posto zasada, a pored plavca i pošipa, a u vinogradu ima i nešto debita i maraštine.

Sladić koji je na čelo vinarije došao na poziv vlasnika –  švedskih investitora, ističe da su originalnost i posebnost negovani kao principi u izgradnji njihovog brenda Testament.

Svaki element primorske prirode prožima vina vinarije Testament dajući im neponovljiv karakter podneblja: dubinu boje, plemenitu oporost i neočekivanu snagu.

Nijedan od tri elementa – sunce, tlo i more, nije zapostavljen u  jednačini. Na primer, vino Testament Koral sazreva u moru pod pritiskom od tri bara u voskom zalivenim bocama koje se na dno spuštaju u kavezu. Ovaj postupak ubrzava omekšavanje tanina, pa tako za šest meseci „odmora“ u moru vino dobije zrelost ravnu vinu koje je ležalo u buretu godinu i po dana.

Srpskom tržištu, vinarija Testament se premijerno predstavlja vinima: Babić T i Babić mali t , uz vina Pošip Smokvica Merga Victa i Pošip Dalmatinac.

Kućni potrošači mogu ih dobiti i putem mobilne aplikacije: WineDrop www.winedropclub.com, preko koje je moguća kupovina jednim klikom, pouzećem ili putem kartice uz isporuku paketa na kućnu adresu u roku između 24 i 48 sati.

Ova vina su dostupna restoranima i preduzećima za naručivanje preko distributera ADS WINE doo, poručivanjem preko e maila: info@adswine.rs, ili telefonom: 0646117565.

- Sponzorisano -
- Sponzorisano -
- Sponzorisano -
- Sponzorisano -