15.4 C
Belgrade
utorak, april 23, 2024

Istarski hotel Meneghetti gradi novi kompleks

U istarskim Balama Meneghetti Wine Hotel & Winery je ove zime započeo izgradnju novog kompleksa vinarije, koji bi do kraja ove godine trebalo da primi i prve ljubitelje vina. Kompleks će se prostirati na 15.000 m² u nastavku imanja na kome se nalazi hotel, a sastojaće se od vinskog podruma sa privatnom VIP degustacionom salom, prostora za arhivska vina i maslinova ulja Meneghetti, probaonice i zgrade za proizvodnju vina

Kao i ostatak imanja Meneghetti, novi vinski kompleks predstavljaće vrhunski spoj modernog i tradicionalnog u saradnji sa prirodom. Tokom dve decenije, imanje Meneghetti postalo je prepoznatljivo kao mesto na kojem priroda susreće luksuz, pa će ovim projektom i vinarija Meneghetti u potpunosti nastaviti u istom tonu – na najvišem nivou usluge i ponude.

U Meneghetti timu kažu da Meneghetti Wine Hotel & Winery neprestano traži nove izazove i da su decembra 2013. prvi u Hrvatskoj postali deo svetske prestižne grupacije Relais & Chateaux, iako je u tom trenutku Meneghetti bio hotel sa samo četiri smeštajne jedinice, restoranom i malom vinarijom.

Od prve berbe 2003, Meneghetti vina predstavljaju sinonim za vrhunski spoj prirode i rada ljudskih ruku. U vinogradima se krije prava duša njihovih vina, teroar koji svedoči o vezi između lokacije, mikroklime, sastava tla i drugih ključnih elemenata koji su u Istri prisutni od davnina. U želji da posetiocima dodatno približe blagodati istarskog podneblja, 2014. su otvorili novu vinariju i degustacionu salu, koju su tokom godina posećivali brojni novi, ali i stalni gosti.

Istarsko poluostrvo dom je malvazije, autohtone sorte belog grožđa. Iako je istarska malvazija deo velike porodice mediteranskih malvazija, najnovija istraživanja su potvrdila posebnost, jedinstvenu DNK i autentičnost upravo tog istarskog varijeteta. Zbog svega toga u vinariji Meneghetti je Malvaziji posvećena posebna stranica prošlosti, sadašnjosti i budućnosti, pa se proizvodi ni manje ni više nego četiri etikete vina od te sorte, od čega je jedna dubrovačka, a tri istarske. Dubrovačka, originalno Malvasia delle Lipari (prema ostrvu u Eolskom arhipelagu – Le Isole Eolie, poznatom još i po vulkanu Stromboli), koju su dubrovački pomorci u 15. veku doneli i posadili u dubrovačkom zaleđu (Konavle) i od koje se vekovima proizvode uglavnom slatka vina, u “radionici Meneghetti” pronašla je svoj potpuno drugi smisao, kao suvo vino. Ostale tri etikete Malvazije – istarske, pokazuju njenu stvarnu moć, a poslednja među njima izlazi upravo ove godine.

Proteklo je dvadeset uspešnih godina od revitalizacije nekada napuštenog imanja i od samo dve etikete vina i 6.000 boca u početku, danas Meneghetti ima devet različitih vina i 100.000 boca godišnje.

Svakako treba istaći i Meneghetti sortna maslinova ulja od bjelice, buže, rosulje i sorte leccino koja su iskrčila novi put za monokultivare u Istri, pošto je dotadašnja praksa proizvođača bilo njihovo mešanje. Sa maslinovim uljem su ostali na četiri etikete, kao i na samom početku, ali se proizvode značajno veće količine.

Još 2006. godine u Rimu, na najprestižnijem ocenjivanju maslinovih ulja koje se tada zvalo L’Extravergine, a danas Flos olei, buža je pod komercijalnim imenom “Izbor”, proglašena za najbolje maslinovo ulje na svetu u kategoriji intenzivno voćnih ukusa i u konkurenciji 6000 maslinovih ulja iz celoga sveta. To je predstavljalo prekretnicu koja je Istru stavila pod svetla reflektora, pa su takve nagrade počele redovno da pristižu u ovu regiju. Flos olei je tako ove godine Istru, šesti uzastopni put, proglasio najboljom maslinarskom regijom na svetu.

- Sponzorisano -
- Sponzorisano -
- Sponzorisano -
- Sponzorisano -