7.5 C
Belgrade
petak, april 26, 2024

Šta će se desiti sa vinom nakon 2023. godine?

Nova kategorija podrazumeva vina koja sadrže i manje od 0.5% alkohola, ali će još uvek moći da se zovu vinom, bez obzira na negodovanje vinske javnosti širom sveta

Reforma Zajedničke poljoprivredne politike EU (CAP) koja stupa na snagu 1. januara 2023. godine između ostalog dozvoljava da vinarije širom Evrope proizvode vina sa sadržajem alkohola manjim od 8.5%.

Nova kategorija „dealkoholizovanih vina“ izazvala je negodovanje širom sveta, a najogorčeniji su Italijani, koji žele da vino proizvode tradicionalnim metodama bez smanjivanja procenata alkohola.

Evropska unija je započela u suštini proces koji omogućava da vina sa smanjenim udelom alkohola budu standardizovana, što može biti loše jer se na veštački način dodavanjem vode u vino praktično utiče na sam kvalitet vina, vino se “razvodnjava”. Osim toga, iz Evropske federacije vina sa geografskim poreklom (EFOW) najavljeno je da će biti omogućeno da se vinom nazivaju i pića sa minimalnim procentom alkohola.

Novo pravilo je usvojeno u skladu sa potrebama, ističu zvaničnici, tržište želi kvalitetna pića sa niskim sadržajem alkohola, dok vinski stručnjaci ističu da je to menjanje enološke prakse, na taj način se menja i sama priroda vina, koje se kroz čitavu istoriju pravi samo od grožđa.

- Sponzorisano -
- Sponzorisano -
- Sponzorisano -
- Sponzorisano -