7.7 C
Belgrade
subota, april 20, 2024

Kakva nas pravila očekuju u Austriji nakon 19. maja?

Pre samo nekoliko nedelja austrijska Vlada je objavila kako će otvoriti zemlju, i kako će život početi da se vraća u normalu u svim sferama društvenog života. Kakva su to nova pravila koja treba da stupe na snagu 19. maja?

Prema pisanju portala kroativ.at, za gotovo svaku aktivnost u zemlji biće neophodni dokumenti, odnosno neke vrste sertifikata,  negativan PCR test, dokaz o vakcinaciji ili dokaz o preležanoj bolesti, a vredeće i dokument koji potvrđuje da osoba ima antitela.

PRC testovi ne smeju biti stariji od 72 sata, zvanični antigenski testovi od 48 sati, a antigenski testovi koji se obavljaju bez prisustva stručnih osoba do 24 sata. Dokaz o vakcinaciji mora biti star najmanje 22 dana nakon prve doze i najviše do tri meseca, najviše do devet meseci nakon druge doze. Dokaz o preležanoj bolesti ne sme biti stariji od šest meseci. Dokaz o antitelima ne sme biti stariji od tri meseca.

Na snazi ostaju mere obavezne distance od dva metra i nošenja zaštitne FFP2 maske u zatvorenom prostoru.

Što se tiče ugostiteljstva, u unutrašnjosti sme biti maksimalno najviše četiri osobe za stolom uz najviše šestoro dece, u baštama ili na terasma najviše deset osoba uz najviše desetero dece za stolom. Između stolova mora biti najmanje 2 metra udaljenosti, a radno vreme svih objekata je do 22 sata. Strogo je zabranjeno konzumiranja pića i hrane 50 metara u krugu ugostiteljskog objekta nakon radnog vremena.

Registracija posetilaca i gostiju je obavezna u ugostiteljskim objektima, u hotelima, zabavnim objektima, na događajima, sajmovima i u radu s mladima u slučaju da će se osoba zadržati duže od 15 minuta. Obavezno je upisati ime i prezime, broj telefona ili adresu elektronske pošte. Nakon 28 dana se podaci moraju ukloniti. Za događaje na otvorenom nema obavezne registracije.

- Sponzorisano -
- Sponzorisano -
- Sponzorisano -
- Sponzorisano -