5.3 C
Belgrade
petak, april 26, 2024

Miloš Vlahović, generalni menadžer Ananti Resort, Residences & Beach Club

Pandemija koronavirusa u regionu polako jenjava, pa se hotelijeri, kao i turisti, užurbano pripremaju za početak sezone. Sada je izvesno da će turizam preživeti, ali i promeniti svoje ruho. O svemu tome, kao i neposrednim planovima za budućnost smo razgovarali sa Milošem Vlahovićem, direktorom crnogorskog rizorta Ananti

TU: Kako je pandemija koronavirusa uticala na vaš posao?
MV: Generalno gledajući, pandemija koronavirusa je najviše pogodila upravo naš sektor privrede – turizam. Mnogi letovi su ukinuti ili znatno redukovani, većina zemalja je zatvorena za strance ili su posete uslovljene rigoroznim ograničenjima. Tako smo 2019, prvu godinu poslovanja našeg rizorta završili sa 68% popunjenosti, a 2020. bili tek na nepunih 8%.

TU: Šta ste promenili u poslovanju i kako ste zadovoljni učinkom?
MV: Dok korona ne bude savladana glavni kriterijum za gosta koji se opredelio za Crnu Goru je svakako komfor i bezbednost boravka i odmora. Siguran sam da ovaj kriterijum u potpunosti zadovoljava naš Ananti. Osam ekskluzivnih vila, 14 luks-apartmana, vlastita plaža, restoran TerraMar, Panorama Caffe, jedinstven SPA &Wellness – sve to objedinjuje „3 u 1“: raskoš Istoka, komfor Zapada i lepotu Jadrana. U vreme pandemije posebno je važna bezbednost boravka, a to naši gosti imaju. Ananti je maltene jedini rizort u Crnoj Gori gde u zasebnoj vili imate komfor hotela sa pet zvezdica. I to sve je u tihom naselju Reževići sa prašumom u okolini. Najkraće, raskoš u netaknutoj prirodi, “na pjeni od mora”, i samo za Vas. U poslednjih godinu dana najvise smo radili upravo na sigurnosti gostiju – prilagođavali Ananti Resort novim standardima koje nam je nametnula pandemija koronavirusa. Efekat promena se odmah pokazao na bukingu za ovu godinu.

TU: Da li postoji nešto u ovom kriznom periodu što bi izdvojili kao pozitivno iskustvo?
MV: Teško je izdvojiti nešto apsolutno pozitivno u ovom periodu krize koji traje već više od godinu. Pandemija nas je, međutim, naučila da se prilagođavamo i najtežim uslovima. Da na vreme korigujemo svoje planove. Da se borimo za svakog gosta, posebno iz naše ciljne grupe, a to su elitni turisti. Upravo elitni turizam je dobra šansa za uspeh ovogodišnje turističke sezone u Crnoj Gori.

TU: Da li ste imali bilo kakvu podršku za vreme pandemije?
MV: Država je pomogla sa subvencijama, a Turistička organizacija Crne Gore je takođe izašla u susret sa popustima u organizaciji sajmova na koje smo išli. Sada država pokriva lečenje svih turista koji dolaze u nasu zemlju.
TU: Kako se pripremate za specifičnu sezonu koja dolazi?

MV: Poslednju godinu smo iskoristili za adaptaciju hotela, počevši od recepcije, dodatne specijalne dezinfekcije svih prostorija, posebnog set-apa u restoranu, standarda u Spa-centru i još mnogo toga. Smanjili smo i maksimalni broj gostiju koji mogu biti u hotelu, tako da naši gosti sad imaju veću slobodu, veću privatnost i veću sigurnost.

TU: Kakvi su vaši planovi za naredni period i bližu budućnost?
MV: Sada se moramo maksimalno koncentrisati na sezonu koja dolazi i koja će po trenutnoj najavi biti prilično dobra, posvetiti se svakom gostu i učiniti sve da se osećaju bezbedno i komforno. Kasnije ćemo se posvetiti sajmovima koji polako ponovo kreću i posebnim akcijama za zimski period.

TU: Kako vidite turizam u celini nakon vraćanja u novu normalnost?
MV: Ljudi su više od godinu dana zatvoreni u svojim kućama, ograničena nam je sloboda kretanja, stalno smo pod nekom tenzijom i sada kada sve polako popušta, turizam će vrlo brzo doći na svoje, jer svi su željni putovanja, odmora, druženja. Bitno je napomenuti da dok god se pridržavamo epidemioloških mera i pratimo smernice odgovornih organa, pandemija može biti držana pod kontrolom, a samim tim i turizam će ići samo na bolje.

- Sponzorisano -
- Sponzorisano -
- Sponzorisano -
- Sponzorisano -