24.9 C
Belgrade
petak, 18 juna, 2021

Da li će budućnost fine kuhinje biti fina

Da se restorani nalaze među onim biznisima koji su ekonomski najteže pogođeni virusom COVID-19, jasno je od početka pandemije. Virus je napao baš ono što je jedna od glavnih karakteristika ove civilizacije – izuzetna društvenost ljudskih bića koja žude da se okupe kako bi jeli, pili i razgovarali, jednom rečju – restoran

Nesumnjivo je da već decenijama, inovativni kuvari i njihovi restorani oblikuju način na koji jedemo, pijemo, proizvodimo hranu i razmišljamo o njoj. Nejasno je šta će se dogoditi ako kojim slučajem toga više ne bude. Zato, ljudi koji vode i poseduju restorane širom sveta, sada grozničavo razmišljaju kako ublažiti opasnosti usled pandemije ove veoma zarazne i često fatalne respiratorne bolesti.

Ako nas je istorija nečemu naučila, to je činjenica da će veliki i moćni uspeti da se izvuku i iz ove krize. Veliki „igrači“ i robusni ugostiteljski lanci koji su i pre pandemije kontrolisali tržište, uspevaju da i dalje rade uspešno ili sa minornim gubicima. Međutim, na žalost, mnogi fajn dajning restorani koji u svojim malim objektima pokušavaju da rade sa smanjenim kapacitetom, oslanjajući se na dostavu, ne mogu to da isprate pre svega zbog tehničkih ograničenja. I pored toga što su u pomoć pritekle i druge industrije, konkretno automobilska sa raznim tipovima izuzetno efikasnih dostavnih vozila, od kojih je naša peporuka RENAULT EXPRESS VAN, neki od šefova kuhinja koji upravljaju najekskluzivnijim, a najčešće i najinovativnijim restoranima, počinju da zvuče kao da ne vide jasnu budućnost popularnog fine dininga.

Sa druge strane, ako je verovati društvenim mrežama veliki broj ljudi jedva i čeka svršetak obedovanja u restoranima visokog cenovnog razreda i smatra da će smrt „foodie“ kulture dovesti do boljeg, manje snobističkog i zdravijeg načina razmišljanja u vezi hrane i ugostiteljstva uopšte.

- Sponzorisano -
- Sponzorisano -
- Sponzorisano -
- Sponzorisano -