17.6 C
Belgrade
četvrtak, mart 28, 2024

Kotor za početnike

Ovaj grad trgovaca i slavnih moreplovaca oduvek je privlačio pažnju, iako je skriven duboko u Bokokotorskom zalivu. Skroman, slavan i prelep, Kotor već vekovima traje, i poručuje samo jedno, nikako me ne smete propustiti…

Kotor se nalazi u samom srcu zaliva, i jedna je od najposećenijih destinacija u Crnoj Gori. Upisan je na listu Uneskove baštine kao nešto najvrednije što ta zemlje ima da ponudi, i to je jedan od najbolje očuvanih srednjovekovnih gradova u ovom delu Mediterana, kao najveća stara urbana i potpuno funkcionalna celina u Crnoj Gori.

Unutar impresivnih gradskih zidina sačuvan je nakadašnji izgled, autentičan srednjovekovni prostorni raspored sa uzanim krivudavim ulicama i brojnim gradskim trgovima. Glavni akcenat je na crkvama i palatama, oko kojih se gotovo koncentrično grupišu kuće u kojima su živeli meštani.

Najbitniji deo kulture i istorije Kotora vezan je za pomorstvo, tradicija pravih prekaljenih pomoraca ovde je svakodnevica, o čemu govori i Pomorski muzej, koji svojim postavkama dočarava raskošne enterijere kotorskih palata, bogato zanatsko nasleđe kotorskih zanatlija i neprocenjivu tradicionalnu narodnu umetnost.

U okolini se nalaze brojne dobro poznate turističke destinacije, treba istaći Prčanj, Stoliv, Dobrotu ili Perast, manja mesta u kojima nema gradske vreve, mesta gde možete uživati u malim plažama i lokalnim gastronomskim specijalitetima koje začinjavaju priče meštana. Ova mesta su najpristupačnija brodom, ali takođe i automobilom ili pešice. Posebno treba izdvojiti dva bisera, ostrva Gospu od Škrpjela i Sveti Đorđe kod Perasta.

Crna Gora među 10 najboljih svetskih destinacija iz snova

Boka Kotorska je sigurno jedan  najprepoznatljivijih krajolika u Crnoj Gori, ali i na celom Mediteranu. Romantični pejzaži pozivaju na istraživanje brodom, na avanturu otkrivanja svih skrivenih tajni zaliva koje Kotor rado deli sa turistima, pa je poseta Nevjesti Jadrana jedinstveno i nezaboravno iskustvo koje se ne propušta.

- Sponzorisano -
- Sponzorisano -
- Sponzorisano -
- Sponzorisano -