8.2 C
Belgrade
četvrtak, april 25, 2024

Kvarnerski raj za jedriličare

Kvarnerski zaliv i nautika – šta ih spaja?

Kvarner je podneblje u kojem je jedno od glavnih zanimanja u prošlosti bilo ribarstvo, brodogradnja ili jedrenje. Očuvanjem pomorske baštine i tradicije „ploviti se mora“, danas smo ponosni vlasnici najlepših nautičkih transverzala na Mediteranu

Izloženost suncu i broj sunčanih sati u godini, temperatura mora i vazduha, smer i brzine vetrova čine Kvarnerski zaliv gotovo idealan za nautičare. Kada tome pridodamo još netaknutu prirodu, slike prošlosti i luksuzno uređene marine duž obale i kvarnerska ostrva ili pak male gradske lučice i portiće, tada Kvarnerski zaliv postaje deo mora gde milje prolaze kao sekunde.

Autor: Frank Heuer

Imajući tako dugu tradiciju povezanosti sa morem i uživanjem u njegovim lepotama ne iznenađuje činjenica da neki od najboljih svetskih jedriličara i windsurfera dolaze baš iz ovih krajeva. Kvarnerski arhipelag je kao stvoren za zatezanje jedara – otisnite se na more i osetite slobodu, uz pratnju delfina koje ćete sigurno sresti na svom morskom putu oko Kvarnera.

Dajemo vam nekoliko naših preporuka za višednevno opuštanje na moru:

Iznajmite jedrilicu u marini u Ičićima, pokraj Opatije. Pre nego što krenete put ostrva Cresa, svakako preporučujemo šetnju po Opatijskoj rivijeri, a nakon toga uživajte u pogledu na Biser Jadrana sa mora. Krenete li uz obalu prema Brseču, a potom kroz kanal Vela Vrata, u plovidbi ćete imati prilike da vidite stare gradiće poput Lovrana, Mošćeničke Drage, koji se nalaze u podnožju velebne planine, Parka prirode Učka. Zapadna strana Cresa ispunjena je uvalama nepristupačnim automobilom, te je savršeno mesto za popodnevno kupanje. Noćenje je u marini Cresu.

Sledeće odredište je Mali Lošinj, ali nemojte zaboraviti da ploveći uz obalu Cresa uživate u pogledu na Lubenice – mesto smešteno na 378 m visokoj litici, kao i da posetite Modru Špilju. Za ručak možete odabrati peščano ostrvce Susak koje ima predivne peščane plaže (retkost na kamenitom Kvarneru), vrhunsko crveno vino i jedinstvenu narodnu nošnju. Prenoćite na sigurnim sidrištima u Iloviku, ostrvcetu lošinjskog arhipelaga.

Treći dan, posvetite samo mirnoj, opuštajućoj plovidbi. Ukoliko uhvatite pogodan vetar, zategnite jedra i usmerite kurs prema gradu Rabu na istoimenom ostrvu. Renesansni grad dočekaće vas pogledom na četiri poznata zvonika koja označavaju ulazak u grad. Budite deo čuvene manifestacije „Rabska fjera“ koja nas običajima i životom vraća u prošlost.  Predlažemo da probate specijalitete poput rabske torte ili hobotnice pod pekom. Noćenje je na vezu u gradu Rabu.

Sledeća vaša destinacija može biti Punat, na Krku. Povidba do Punta vodiće vas uz kameniti i kršni deo Krka, prolazeći pokraj ostrva od kojih je jedno i Prvić. Udobno ćete se smestiti u marini Punat, degustirati puntarsko maslinovo ulje, vrbničku žlahtinu i krčku pršutu. Ujutro pre polaska za Opatiju, predlažemo posetu ostrvcetu Košljun na kojem se nalazi Franjevački samostan poznat po bogatoj knjižnici sa oko 30.000 knjiga, a najstarija inkunabula je iz 1471. godine.

Povratak u uvek elegantnu Opatiju zaključite gourmet večerom u jednom od vrhunskih restorana kako bi vam plovidba morem, uz ukuse i mirise Kvarnera ostala u najlepšem sećanju.

Autor: Antonio Pavela

U plan plovidbe možete ubaciti i posetu Rijeci, Evropskoj prestonici kulture u 2020. godini i potom nastaviti plovidbu prema Crikvenici i Novom Vinodolskom u kojem će vas dočekati novoizgrađene elegantne marine, opremljene svime što nautičarima treba, od goriva do servisa. S Crikveničko-vinodolske rivijere se zatim možete otisnuti prema ostrvima, te zaokružiti četiri kvarnerska ostrva.

Šta more čini našem zdravlju? Sasvim je sigurno, privlačnost morskog ambijenta i kupanja u moru nije samo uživanje već je snažno utemeljena i na njegovim zdravstvenim učincima: ono je izvor hidratizacije, reguliše jone, opskrbljuje nas vitaminima, mineralima, oligoelementima i aminokiselinama, osnažuje metabolizam i stimuliše njegove odbrambene funkcije.

Po povratku kući, budite sigurni da ćete osetiti blagodati izreke „ploviti se mora“!

- Sponzorisano -
- Sponzorisano -
- Sponzorisano -
- Sponzorisano -