22.8 C
Belgrade
ponedeljak, jul 22, 2024

25 godina Bungee Jumping-a u Srbiji

Bungee Jump centar Beograd ove godine proslavlja 25 godina od izvođenja prvog skoka na Adi Ciganliji, kada je glavni grad zvanično stavljen na mapu svetskih centara za ovu nesvakidašnju sportsku aktivnost, nakon čega je sve do danas skok izvelo preko 15.000 zadovoljnih skakača

Povodom ovog jubileja, Bungee Jump centar će prve nedelje avgusta održati Bungee Kup u okviru kojeg će za tri dana skok izvesti čak šezdeset skakača, među kojima i mnoge poznate ličnosti iz sveta muzike, filma i sporta.

Bungee Jump centar Beograd je jedini stacionarni kran u Evropi, što znači da je u pitanju jedini kran na kontinentu koji je proizveden isključivo za potrebe izvođenja bandži skokova koji su njegova osnovna i jedina namena, dok se u svim ostalim zemljama u evropi skokovi izvode ili sa mostova ili sa gradjevinskih kranova koji su adaptirani za potrebe izvođenja skokova.

Visina krana je 58 metara iznad vode što predstavlja ekvivalent zgradi od sedamnaest spratova, a prilikom skoka skakač postiže brzinu od čak 100km na sat, što skok čini jedinstvenim iskustvom koje se pamti ceo život. Inače gume koje se koriste za izvođenje skokova su tehnologija preuzeta sa američkih nosača aviona, odnosno gume koje se koriste za zaustavljanje aviona prilikom sletanja na nosače.

Tokom cele sezone u godini kada se obeležava jubilarna godišnjica, Bungee Jump centar će svakog dana poklanjati po dva skoka.

O Bandži džampingu

Bungee Jumping kao adrenalinski doživljaj, koji mnogi u svetu inače doživljavaju i kao ekstremni sport, nastao je krajem sedamdesetih godina u Australiji i izmislio ga je A.J. Hackett koji je imao priliku da na ostrvu Pentekost u arhipelagu blizu Nove Gvineje, u plemenu Vanuatu prisustvuje izvođenju ritualnih skokova koji su kao tradicija od nekoliko hiljada godina bili deo ceremonije dokazivanja muškosti, odnosno sticanja statusa muškarca i u ovom drevnom plemenu.

Prilikom izvođenja ovih rituala, dečak koji u svom plemenu treba da dobije status muškarca, skače sa velike skele od palminog drveća vezan za lijane. Ova jedinstvena ceremonija u svetu se izvodi samo na ovom mestu i do današnjeg dana je sačuvala svoj izvorni oblik, a na osnovu nje je osmišljen koncept popularnog adrenalinskog doživljaja danas poznatog kao Bungee Jumping.

- Sponzorisano -
- Sponzorisano -
- Sponzorisano -
- Sponzorisano -