7.5 C
Belgrade
petak, april 26, 2024

Predrag Todorović, izvršni direktor Air Montenegro

Prvim letom od Podgorice do Beograda, nakon samo četiri meseca od osnivanja, simbolično je najavljen početak rada nove crnogorske nacionalne avio-kompanije, Air Montenegro. O ovom izuzetnom rezultatu i poslovanju u aktuelnoj sezoni od ogromnog značaja za crnogorski turizam, razgovarali smo sa direktorom kompanije, Predragom Todorovićem

TU: Kakvo je vaše početno iskustvo na funkciji direktora nove nacionalne avio-kompanije Air? Montenegro?
PT: Veoma sam zadovoljan dosadašnjim rezultatima i onim sto smo postigli u ovako kratkom roku. Podsetiću vas da smo osnovali kompaniju 8. februara, a redovan komercijani saobraćaj uspostavili 10. juna što je u avio-industriji svojevrstan presedan. Gledajući samo ovaj rezultat, složićete se, imamo razlog za veliko zadovoljstvo. Takođe, u ovom periodu imamo sjajne rezultate koji govore o jednom velikom radu i zalaganju. Primera radi, letovi iz Srbije za Crnu Goru su skoro 100 odsto popunjeni. To je najviše zasluga tima izuzetno kvalitetnih, stručnih i posvećenih ljudi koji su svojim znanjem, energijom, odlučnošću ali pre svega ogromnim entuzijazmom doprineli zajedničkim ciljevima. Meni kao direktoru je zadovoljstvo da radim sa takvim ljudima i daje mi sigurnost i veru da ćemo i ubuduće ostvarivati kvalitetne rezultate.

TU: Koji su bili vaši prvi koraci nakon dolaska na čelo Air Montenegro?
PT: Prvi koraci su svakako bili određivanje prioriteta i ciljeva. S jedne strane, naš osnovni cilj je bio ostvariti prvi let u što kraćem periodu. Iako smo bili ograničeni izuzetno kratkim rokovima, pokretanje kompanije u ovoj godini je imalo smisla jedino ako će se to desiti pre letnje sezone, radi izrazite sezonalnosti u Crnoj Gori, kako bi odgovorili na potrebe turizma i celokupne privrede. S druge strane, ispred nas su bili veliki izazovi koje je trebalo rešiti, kako bi kompanija postala funkcionalna i organizaciono dobro struktuirana. U situaciji kad imate ogroman broj zadataka i ekstremno kratke rokove, odredili smo nekoliko stvari koje su bile apsolutno ključne za pokretanje kompanije, maksimalno smo se fokusirali na njih i uspeli. Danas smo potpuno operativna i funkcionalna avio-kompanija sa dva aviona u svom vlasništvu koja leti ka nekoliko evropskih destinacija, a konstanto radimo na uključivanju novih u naš red letenja.

TU: Da li je opet bezbedno putovati avionom?
PT: Prethodna godina je bila veoma izazovna za putovanja i poznato vam je kako je uticala na celu industriju. Što se tiče konkretno Crne Gore, mogu reći da je trenutno epidemiološka situacija stabilna i da se popravlja svakog dana. Važno je istaći, da je od 2. jula Crna Gora na zelenoj listi putovanja ka Evropi, a konkretno državljani Srbije mogu da dođu u Crnu Goru slobodno, bez ikakvog prethodnog testiranja. Kada su u pitanju putovanja našom avio-kompanijom, poštujemo sva pravila i procedure nadležnih institucija Crne Gore i Svetske zdravstvene organizacije, kako bi našim putnicima pružili sigurno putovanje. Sa svim zdravstvenim procedurama u avionu možete se upoznati na našem sajtu airmontenego.com. Bitno je naglasiti da su i nadležne institucije u Crnoj Gori preuzele mere te uspostavile sigurnosno – zdravstvene protokole kako bi osigurali sigurnost i zdravstvenu zaštitu turistima koju dođu u našu zemlju. Crna Gora je prepoznata kao „Safe Travels“ destinacija, što pokazuje da su zdravstveno sigurnosni protokoli i mere koje se primenjuju u našoj zemlji, kako bi boravak turista učinili što ugodnijim i kako bi zaštitili njihovo zdravlje, u skladu sa globalnim protokolima Svetskog saveta za turizam i putovanja (WTTC). S tim u vezi, svi domovi zdravlja u našoj zemlji, besplatno rade PCR testove turistima, ukoliko im je taj test potreban za povratak u matičnu zemlju. Za sve turiste koji tokom boravka u Crnoj Gori obole od COVID-19 infekcije, Vlada Crne Gore će snositi troškove bolničkog lečenja. Tako da našim turistima preostaje da odaberu lepo mesto za odmor, kupe kartu za naš let i uživaju ovog leta u Crnoj Gori.

TU: Danas se letovi često odlažu ili otkazuju, da li kupljene karte propadaju ili imate poseban program u vezi toga?
PT: Naša avio-kompanija, za sada, nije imala nijedan odložen niti otkazan let. Optimizovali smo flotu uvođenjem dodatnog iznajmljenog aviona kako bi našim putnicima osigurali konzistentan red letenja i dolazak na destinacije na vreme. Možda je interesantno pomenuti, da su naši letovi dolazili na vreme u 95% slučajeva. U slučaju ako dođe do otkazivanja leta, putnici imaju mogućnost ostvarivanja svojih zagarantovanih prava tj. pravo na refundaciju kupljene karte ili na izbor drugog datuma leta.

TU: Šta će nova nacionalna kompanija ponuditi putnicima iz Srbije?
PT: Putnicima iz Srbije, kao i ostalim putnicima koji lete avionima naše kompanije, nudimo komfor i udobnost putovanja, ljubaznost osoblja i kvalitetnu uslugu po najvišim standardima avijacije. Naš tim svakog dana radi na optimizaciji svojih usluga i stvaranju jedne moderne avio-kompanije. Srećni smo što je Crna Gora jedan od prvih izbora turista iz Srbije i što se uvek rado vraćaju, jer su svakako rado viđeni gosti. Crna Gora u turističkom pogledu nudi jednu raznovrsnu i kvalitetnu ponudu prilagođenu različitim afinitetima, a sve u 90 minuta od aerodroma Podgorica (TGD) i Tivat (TIV).

TU: Kako vidite budućnost nove nacionalne kompanije?
PT: Air Montenegro je deo saobraćajne infrastrukture naše države, koja je izrazita avio-destinacija, stoga je i naša uloga bitna u kontekstu unapređenja ukupne ekonomije Crne Gore. Želimo da budemo moderni, agilni, usavršavamo se i napredujemo u svakom segmentu poslovanja. Naš osnovni zadatak da je da služimo građanima Crne Gore kao i dragim gostima koji biraju našu zemlju kao destinaciju. Kompanija trenutno leti ka Beogradu, Ljubljani, Banja Luci, Istanbulu i Frankfurtu i planiramo u narednom periodu da otvorimo nove destinacije. Takođe nam je i plan proširenje flote. Trenutno imamo dva aviona u našem vlasništvu, a cilj nam je svakako da ih bude i više u budućnosti. Iskoristio bih priliku da pozovem putnike da sve informacije o redu letenja, destinacijama i cenama, provere na našem sajtu airmontenegro.com.

Tekst: Petar Vušurović

- Sponzorisano -
- Sponzorisano -
- Sponzorisano -
- Sponzorisano -