13.3 C
Belgrade
petak, april 26, 2024

Ugljan, peščani raj na ostrvu maslina

Ugljan ili „zeleno ostrvo“ kako ga drugačije nazivaju u potpunosti opravdava taj naziv jer je prekriveno gustom mediteranskom vegetacijom, vinogradima, smokvama i maslinama. Duga tradicija proizvodnje maslinovog ulja na ostrvu datira još iz rimskog perioda, jer je lučko selo Muline tokom rimskog perioda bilo poznato po najboljem maslinovom ulju u celom carstvu

Ostrvo Ugljan nalazi se u Dalmaciji i deo je zadarskog arhipelaga. Od kopna je odvojeno zadarskim kanalom i mostom povezano sa ostrvom Pašman. Ostrvo je naseljeno još od neolita, a svoj procvat je imalo u rimskom periodu, pa na ostrvu ima mnogo drevnih rimskih ruševina koje vredi posetiti. Ugljan je i danas jedno od najgušće naseljenih ostrva u Hrvatskoj, a interesantno je da su sva naselja na ostrvu smeštena na severoistočnoj strani, pa ćemo vam predstaviti neka od njih.

Preko je administrativno središte ostrva Ugljan i predstavlja divno mesto za kraći odmor, ispijanje kafe u kafićima duž luke ili šetnju malim gradom. Od Preka planinarska staza vodi do crkve Svetog Mihovila (265 m) sa koje se pruža predivan pogled na ostrvo i zadarski arhipelag.

Kali, jugoistočno od Preka, generacijama je odgajao ribare i mornare, od kojih je većina emigrirala negde preko mora. Ipak, znatan broj ih je i ostao, pa je mala luka pretrpana ribarskim čamcima. Istorijsko jezgro grada čini mreža uskih ulica koje vijugaju do vrha brda.

Kukljica, jugoistočno od Kalija, zavija oko blistavog zaliva. Blizina nekoliko izvanrednih peščanih plaža, uključujući i atraktivnu Zelenu Puntu, čini ga popularnim turističkim mestom.

Ugljan je najveće selo, smešteno 11 km severozapadno od Preka. To je najstarije naselje na ostrvu i sadrži ostatke kasnog rimskog ranohrišćanskog doba, kao i najbolje restorane. Ne propustite da posetite zamak izgrađen u 17. veku koji danas nosi ime proslavljenog hrvatsokg košarkaša Krešimira Ćosića.

Kad planirate ovakvo putovanje, poželjno je zaključiti polisu putnog osiguranja koje štiti osiguranike od nepredviđenih neprijatnosti, nezgoda ili bolesti. Mi vam predlažemo Triglav putno osiguranje o kome više možete saznati ovde.

Ostrvo Ugljan savršeno je za sve one koji vole zadivljujuće plaže, skrivene uvale, kristalno čisto more i netaknutu prirodu. One u selima i u njihovoj blizini tokom leta mogu biti pretrpane, ali postoji mnogo skrivenih uvala sa spektakularnim plažama koje čekaju da ih otkrijete. Većina plaža u Hrvatskoj je šljunčana, ali na ostrvu Ugljan će oni koji više vole peščane naći svoj raj.

- Sponzorisano -
- Sponzorisano -
- Sponzorisano -
- Sponzorisano -