29.4 C
Belgrade
subota, jul 27, 2024

Nastavlja se kriza u turizmu

Iz Svetske turističke organizacije saopšteno je da se uprkos porastu putovanja u junu nastavlja najveća kriza u turističkoj industriji ikada

Najveća kriza u istoriji turizma se nastavlja i drugu godinu. Između januara i maja, putovanja međunarodnih turista bila su 85% ispod nivoa iz 2019. godine.

Uprkos malom porastu u maju, pojava novih varijanti koronavirusa i kontinuirano nametanje ograničenja uticalo je na oporavak međunarodnih putovanja. U međuvremenu, domaći turizam nastavlja da se oporavlja u mnogim delovima sveta.

Najnoviji podaci Svetske turističke organizacije, UNWTO, pokazuju da su tokom prvih pet meseci godine svetske destinacije zabeležile 147 miliona međunarodnih dolazaka manje u odnosu na isto razdoblje 2020. godine, odnosno 460 miliona manje nego pre pandemije 2019. godine.  Ovaj lagani trend rasta putovanja se pojavio kad su neke destinacije počele da ublažavaju ograničenja, a poverenje putnika je blago poraslo.

Presudan faktor za obnovu poverenja u putovanja i ponovno pokretanje turizma biće ubrzanje tempa vakcinacije globalno, kao i unapređenje digitalnih sredstava i alata za olakavanje mobilnosti, ističu iz UNWTO.

Po regijama, Azija i Pacifik trpe najveći pad, čak 95% pada međunarodnih dolazaka u prvih pet meseci 2021. u odnosu na isto razdoblje 2019. godine. Sledi Evropa sa padom od 85%, Bliski Istok sa 83%, Afrika sa 81% i Amerike (Severna i Južna) sa padom od 72%.

- Sponzorisano -
- Sponzorisano -
- Sponzorisano -
- Sponzorisano -