9.9 C
Belgrade
subota, april 27, 2024

Dejan Ljevnaić, direktor OC Jahorina

Olimpijski centar Jahorina nakon najuspješnije zimske sezone u istoriji centra, i u ovoj godini ostvaruje izuzetne rezultate. Uprkos krizi u turizmu koja je prouzrokovana pandemijom, na Jahorini su uspeli da predanim radom i velikim entuzijazmom dođu do jedinstvenog uspeha. O svemu tome, kao i o budućim planovima razgovarali smo sa Dejanom Ljevnaićem, direktorom ovog skijaškog centra

TU: Poznato je da je Jahorina ne samo održala nego i poboljašala svoju turističku ponudu za vreme pandemije koronavirusa. O čemu se konkretno radi?
DLj: U ovoj sezoni smo očekivali da će biti situacija sa koronavirusom pa smo pooštrili mere u ski centru, davali smo kovid garancije svim skijašima u momentu kada su bukirali i napravili smo istorijski rezultat. Za 125 dana skijanja na našim stazama je skijalo 265.000 skijaša i napravljeno je 2.375.000 prolaza, a naš poslovni rezultat u odnosu na prethodnu zimu koja je bila najuspješnija po svim parametrima, poboljšan je za 26 odsto. Tokom ove sezone na Jahorini je za besplatno skijanje dece sa teritorije grada Istočno Sarajevo izdato 20.000 ski karata što je povećanje za 16 odsto.

TU: Da li postoji nešto u ovom kriznom periodu što biste izdvojili kao pozitivno iskustvo?
DLj: U celom svom dosadašnjem radu najviše sam ponosan na činjenicu da smo u vreme velike krize obezbedili ljudima sigurnost. U odnosu na baznu 2016. nakon koje smo preuzeli upravljanje Olimpijskim centrom Jahorina sa 48 radnika na određeno i 3 na neodređeno, broj radnika smo povećali na 88 na određeno i 180 na neodređeno. Mislim da je to naš najveći uspeh. Sačuvali smo sva radna mesta i zapošljavali novu radnu snagu u vreme kada su mnogi vršili otpuštanja. Direktno od Jahorine zavisi 3.000 radnika a mi smo uspeli da sačuvamo svako radno mesto i povećali broj ljudi koje smo zaposlili. Verujem da ćemo za 3 godine na Jahorini zaposliti sve ljude iz regiona i da ćemo tražiti radnike u širem okruženju.

TU: Jahorina će u oktobru biti domaćin Svetskog šampionata Gran Fondo u biciklizmu. Kako teku pripreme za taj događaj?
DLj: Svetsko prvenstvo Gran Fondo 2021 je izuzetno značajno za Olimpijski centar Jahorina kao i za celi region. Sama činjenica da se takmičari, biciklisti iz celog svijeta okupljaju na našoj planini je od velikog značaja za promociju destinacije. Povezanost planine i biciklizma koji je zadnjih godina u ekspanziji je značajna za promociju onoga na čemu intenzivo radimo prethodnih godina a to je aktivan odmor, priroda i rekreacija. Radi se o ozbiljnom takmičenju na kojem se očekuje više hiljada takmičara i koje zahteva uključivanje šire društvene zajednice. Siguran sam da ćemo dobrom međusobnom saradnjom pokazati da možemo uspešno odgovoriti i organizaciji jednog ovako ozbiljnog i prestižnog takmičenja.

TU: Šta očekujete od zimske sezone koja dolazi?
DLj: Očekujemo mnogo jer radimo najviše do sada i Jahorina novu zimsku sezonu dočekuje najspremnija do sada. Trenutno, radimo na nizu investicija vrednosti 99 miliona KM. Konkretno radi se o izgradni 5 instalacija vertikalnog transporta (gondola Poljice, dva šestoseda i dva ski lifta) koji ća povećati kapacitet skijališta za duplo odnosno za 9.500 skijaša na sat. Zatim, radimo na izgradnji i uvezivanju novog sistema osnežavanja koji će da prekriva 7 km ski staza ali i na izgradnji rasvete na ski stazi Novak Đoković koja će ponudu u večernjem terminu proširiti na ukupno 5 km ski staza za noćno skijanje. Vrh planine će ulepšati zip line, adrenalinski sadržaj koji će biti dostupan i zimi i leti, radimo i na proširenju našeg Olimpijskog bara za dodatnih 100 mesta.

TU: Kako sada vidite turizam u celini i koliko ste zadovoljni vašim rezultatima?
DLj: Moram da kažem da sam jako zadovoljan svim učinjenim do sada. Ponosan sam na činjenicu da na Jahorini gradimo više nego ikada, ali znam da uvek može još bolje. Planiranje, dobro predviđanje situacije dovodi do rezultata. Mi kao Olimpijski centar Jahorina smo upravo zato i postigli dobar rezultat. Na Jahorini je ove godine bilo 265.000 skijaša, čija je prosečna potrošnja oko 1.000 KM, dolazimo do iznosa od 265.000.000 KM. Znači ključ je u pravom odabiru investicija i njihovoj brzoj realizaciji, što je jako bitno. Pravi parametar, na koji niko ne može da utiče je cena real estate, a na Jahorini se za 4 godine povećala 12 puta.

TU: Kakvi su vaši planovi za dalju budućnost?
DLj: Uvek kažem da je najvažnije da zaista volite to što radite, ja živim skijanje i planinu 24 časa dnevno i ne bih mogao da zamislim da se bavim nekim poslom koji ne volim. U budućnosti planiram da ostanem u skijaškom biznisu i nadam se da zajedno sa svojim timom podstaknem razvoj još planina na Balkanu. Jahorina je divna planina i pruža mi inspiraciju, pored razvojnog projekta ovog ski centra, krećemo u izgradnju jednog novog – starog ski centra, Igrišta.

- Sponzorisano -
- Sponzorisano -
- Sponzorisano -
- Sponzorisano -