21.1 C
Belgrade
nedelja, jun 23, 2024

Amsterdam polako zatvara vrata turistima

Gradske vlasti Amsterdama žele da ograniče broj turističkih noćenja na minimum, masovni turizam je u ovom gradu promenio sve ono lepo što turisti treba da predstavljaju

Masovni turizam je postao veliki problem, pre svega u gradovima ili destinacijama koje nemaju kapacitete da se izbore sa najezdama turista. Jedna od takvih je i Amsterdam, grad koji će po svemu sudeći zatvoriti svoja vrata za turiste.

Gradske vlasti su zbog velike posećenosti turista odlučile da ograniče broj turističkih noćenja na 20 miliona godišnje, što bi za početak iznosilo smanjenje za oko 10%, iako je udruženje građana tražilo da se broj noćenja smanji na maksimum 12 milona godišnje.

Ostale mere se odnose na povećanje boravišnih taksi i ograničenja platformama za iznajmljivanje smeštaja, kao što je Airbnb. Ovakve uredbe nisu novost, i sa vremenom će postajati sve oštrije i ozbiljnije, jer grad od velikog broja turista ne može da funkcioniše. Kao poslednje rešenje se pominje i izmeštanje čuvene gradske četvrti crvenih fenjara na periferiju.

- Sponzorisano -
- Sponzorisano -
- Sponzorisano -
- Sponzorisano -