12.3 C
Belgrade
petak, mart 29, 2024

Selo u kom je zabranjeno da živite ukoliko niste operisali slepo crevo

Uslovi života na Antarktiku izuzetno su teški, posebno u zimskom periodu godine kad se temperature spuštaju na -50 stepena Celzijusa, zbog čega stanovnici ostaju zarobljeni u kućama po nekoliko nedelja

Čileansko selo Vila Las Estrelas (Villa Las Estrellas) je zapravo istraživačka stanica i vojna baza koja je udaljena 1.000 kilometara od bilo kakve civilizacije. U njemu živi oko 150 stanovnika u toplijem periodu godine, dok ih zimi ima daleko manje. Teški uslovi života i ekstremna hladnoća uslovljavaju stanovnike i zahtevaju neke neobične stvari od njih.

Pošto je selo daleko, najbliža bolnica se nalazi na tih 1.000 kilometara udaljenosti, pa stanovnici moraju da ispunjavaju određene zdravstvene uslove. U Las Estrelasu ima svega nekoliko lekara, ali ni jedan od njih nije hirurg, pa su bilo kakve komplikacije koje uključuju operacije prilično ozbiljna stvar. Ljudi ovde mogu da se dosele samo nakon što operišu slepo crevo, žene ne smeju da ostanu u drugom stanju dok borave u selu i svi moraju strogo da vode računa o svom zdravlju. Ova pravila važi za naučnike i vojna lica koja uglavnom naseljavaju ovu bazu, ali se odnose i na njihove porodice.

U selu postoji škola, pošta i banka, teretana, tu je čak i hostel sa dvadesetak uglanom uvek slobodnih soba, jer zamislite, turista nema baš puno.

- Sponzorisano -
- Sponzorisano -
- Sponzorisano -
- Sponzorisano -