29.8 C
Belgrade
subota, jul 13, 2024

Krotko orlovo gnezdo Meteora

Kastraki je vrlo slikovito mesto na Meteorima sa autentičnim, lokalnim karakterom. Ovde turisti imaju onaj osećaj bliskosti sa lokalnim ljudima i zajednicom, i to u neverovatno lepoj i nestvarnoj prirodi, okruženju u kom se oseća prirustvo Tvorca

Kastraki na grčkom znači mali dvorac, i radi se o malom i mirnom selu. Celo naselje smešteno je doslovno među divovskim liticama, a prvi put je osnovano u 16. veku. Selo Kastraki danas ima oko 1.500 stanovnika, a većina njih se bavi poljoprivredom i turizmom. Selo se, kao i ostatak regiona u posljednjih nekoliko decenija najviše razvilo zahvaljujući turizmu.

Selo nudi niz vrlo modernih smjštajnih i ugostiteljskih objekata po najvišim standardima kako bi turisti uživali u svom boravku. Kastraki je, uprkos popularnosti, uspeo da zadržati autentičnu atmosferu starih vremena, nudeći danas jedinstvenu kombinaciju duhovnosti zajedno sa izvanrednim pogledom na retki geološki fenomen Meteora.

Kuće meštana uglavnom su napravljene od kamena, krovovi su tipični za ovaj kraj zemlje, svi su napravljeni od jarko crvene gline, i sve su izgrađene u određenom stilu. Ni jedna kuća ne prelazi određenu visinu pošto se pridržavaju propisa Nacionalnog arheološkog odbora za očuvanje duha sela i iz poštovanja prema okolnom krajoliku.

Selo Kastraki zaštićeno je od strane grčke države, kao tradicionalno naselje koje se ljubomorno čuva, i nalazi se takođe na Uneskovoj listi. Ljudi iz Kastrakija imaju posebnu naklonost prema cveću. Bogate bašte pune cveća možete videti čak i u dvorištima najskromnijih kuća.

- Sponzorisano -
- Sponzorisano -
- Sponzorisano -
- Sponzorisano -