7.8 C
Belgrade
četvrtak, april 25, 2024

Šaleška čarolija prirode

Dublji pogled… „Pogledaj duboko u prirodu i sve ćeš bolje razumeti“, rekao je Albert Ajnštajn. U Šaleškoj dolini pogled okrećemo prema prirodi. Kada se u prirodi vratite sebi, pogledi postanu veći, doživljaji lepši, a susreti sa životinjama autentičniji. U prirodi Šaleške doline očekuje vas idealno okruženje za drugačiji odmor. Odaberite svoje mesto za opuštanje, šetnje i obnovu snage na selu

Ruralno područje Šaleške doline puno je privlačnih kutaka za istinski dodir sa sobom i prirodom. Možete boraviti na imanjima sa neverovatnim pogledima, diviti se divljači u toru, stadu ovaca, vrednim pčelama. Isprobajte jogu, meditacije ili apiterapiju. Za vreme šetnje zadiviće vas krške pećine, desetak metara visok prirodni most… A po adrenalin krenite na najzahtevniju stazu za penjanje u Sloveniji. Novi pogled na Šalešku dolinu omogućiće vam i opušteno jahanje u prirodi.

Svako mesto ima svoje obrede, običaje, navike i – događanja! Tradicionalna događanja koja predstavljaju šaleško ruralno područje i pozivaju na nova iskustva, povezana su sa autentičnim ukusima, veštinama i znanjima koja se s veseljem prenose sa kolena na koleno. Upoznajte domaćine. Probajte najbolje što proizvedu svake godine. Nemojte biti samo posetilac. Budite deo događanja!

Vi koji tragate za duhovnim rastom, pronaći ćete ga na posebnom mestu u dolini. Tu su stvoreni savršeni uslovi za potpuno opuštanje i povratak k sebi. Posebnost je organski proizvedena hrana i biljni napici. Radionice joge, meditacije i umetničkog stvaranja uz pomoć entuzijasta, stvaraju zajednicu koja pomaže ljudima da rastu i uspostave prisni kontakt sa sobom, drugima i prirodom.

Pronaći ćete i seosko domaćinstvo, koje je poznato po 13 hektara velikim torovima sa oko 130 jelena, lopatara i muflona. Obnovljena, a još uvek originalna, privlači putnike sa svih strana. Bez obzira da li ste sami ili u većem društvu, kod njih ćete doživeti iskonsku prirodu, okusiti domaće salame od divljači, voćne sokove, likere i pritom posmatrati krdo jelena. Možete ih nahraniti i pomilovati što će biti poseban doživljaj za sve članove porodice.

Za sve koji žele prisna seoska iskustva, a ne žele se odreći luksuza, prava adresa je posebno mesto sa poljem lavande. S posebnim osećajem za očuvanje kulturne baštine obnovljeno je staro seosko imanje u očaravajući resort udaljen od svakodnevne vreve.  Boravak u apartmanima, opuštanje uz ribnjak, u bazenu, wellnessu, na terasi ili uz ognjište, posmatranje stada ovaca i slušanje šuškanja voćki, bajkovita seoska pokrajina …

Krepka hrana najbolje ide uz aktivnosti u prirodi. To dobro znaju u Planinarskom domu Smrekovec u kojem nude jednostavnu hranu »na kašiku«, žganjce, štruklje, savijače s jabukama i hranu sa šumskim plodovima. Peške ili biciklom – uspon na ugašeni vulkan Smrekovec iz različitih smerova biće doživljaj u kojem spajate ugodno s korisnim. Smrekovec je odlična polazna tačka za biciklističke ili pešačke izlete na Golte, Raduho, Sleme, Uršljo goro i druge vrhove.

Penjanjem na Gonžarjevu peč osigurana je doza adrenalina. To je najzahtevnija staza za penjače u Sloveniji ocenjena s D/E. Posebnost Gonžarjeve peči je kompaktna stena sa čeličnom užadi koja je od podnožja do vrha visoka oko 70 metara. Ne zaboravite na sigurnost – po steni se penjite samo pojasom za penjanje, sigurnosnim kompletom, kacigom, prikladnom obućom, rukavicama i drugom prikladnom opremom za penjanje.

Ruralno područje Šaleške doline očaraće vas gostoljubivim ljudima, ukusnom kuhinjom i lepotama prirode. Jedna od najzanimljivijih kreacija je Velunja peč – prirodni most. Put do njega vodiće vas kroz šumu u kojoj ćete se nauživati svežeg vazduha. Približno deset metara visok most je od žive stene isklesala voda i stvorila četiri kraške jame. Ispod mosta potok se izliva u dva slapa.

Za sve dodatne informacije možete nam se obratiti putem mejla turizem@velenje.si ili pogledajte web stranicu www.visitsaelska.si. Dobrodošli!

#ifeelsLOVEnia #visitsaleska

- Sponzorisano -
- Sponzorisano -
- Sponzorisano -
- Sponzorisano -